Home Art / Design Interjú Koch Balázs fashionfotóssal

Interjú Koch Balázs fashionfotóssal

0
0

Koch Balázs divatfotóst mutatjuk be most nektek. Balázst mindig is foglalkoztatta a szépség és az esztétika, így került egyre közelebb ehhez a műfajhoz. Munkáit biztos sokan ismeritek már.

Mikor kezdődött? Miért pont a fotózásnál kötöttél ki? Mi vezetett erre az útra?

Évekig a Pázmányra jártam esztétika-kommunikáció szakra. Esztétikán állandó kapcsolatban voltam a képzőművészetekkel, kommunikáción pedig reklámtervezést tanultam. Ekkor kezdett el érdekelni a reklámkészítés kreatív oldala. Elmentem egy stúdióba, hogy megnézzem, hogy is zajlik egy ilyen reklámfotózás – azóta fotózom.

Eleinte persze hobbinak indult, aztán ez lett belőle. 🙂 Ennek lassan 8 éve.

Hol tanultál fotózni? 

Először magamtól próbálgattam a dolgokat, aztám megtudtam, h Almási Csabi asszisztenst keres. Elküldtem neki a képeimet, tetszettek neki. Így kerültem mellé. Egy évig voltam az asszisztense. Ez alatt az idő alatt rengeteget tanultam tőle a technikai dolgokról. Közben elvégeztem a Prátert is, de itt leginkább a fotótörténet volt az, ami lekötött, a műteremben ekkorra már otthonosan mozogtam, a laborálás pedig sosem érdekelt. Ezután rövid ideig Lábady István mellett dolgoztam. Istvántól sok izgalmas dolgot tanultam. Leginkább egy olyan gondolkodásmódot, profi szemléletet, ami üdítően hatott rám már akkor is.

Mi az ami inspirál? Milyen témák érdekelnek?

Egyértelműen a divat érdekel. Emellett persze fotózom portrékat is, és reklámos melóim is vannak.

Talán közhelyesen hangzik, de minden inspirál, ami körülvesz. Úgy gondolom a fotózás egy életmód. Ha fotós vagy, nem tudod “nem-fotósként” nézni a világot. Elsősorban embereket fotózom. (Másodsorban jócsajokat!) 😀 Így leginkabb ők inspirálnak. De nagyon szeretek moziba járni. Imádom a filmeket.

Gyerekkorom óta szeretem a művészeteket. Zene, tánc, képzőművészet. Úgyhogy igyekszem eljárni kiállításokra, koncertere, stb…

A fotózás melyik műfaját képviseled? Miért ezt választottad?

Divatfotózom. Mindig is érdekelt a művészetnek az a szegmense, ami jelen van a hétköznapjainkban is. A divatot is ilyennek tartom. Az alkalmazott fotográfiának egy olyan műfaja, ami szeretne és talán tud is maradandót alkotni. (Nem véletlen, hogy nem lehet fotótörténetet írni nagy divatfotósok nélkül.)

És persze így folyton jócsajok vesznek körül. 🙂

Kedvenc fashion magazinod?

Numero, Vogue Paris, Oyster…

Kinek a munkáit becsülöd nagyra?

Leginkabb a 70es 80as évek nagy klasszikusait szeretem (többek közt Avedon, Helmut Newton) ill. a maiak közül Lindbergh, Hedi Slimane…

Mennyire figyeled a többiek munkáit?

Inkább csak tajékozottság szintjén.

Szerinted mitől lesz egy fotó jó?

Irving Penn mondta, hogy a jó fotó “megérinti a szívet és más emberré tesz.”

Függ-e a technikától ez a műfaj?

 

Vannak, akik azt állítják, hogy nem. Egyre inkább hiszek nekik.

 

Jelenleg milyen projektekben veszel részt?

Lassan elkészül az első kiállításom. Sokat kellett rá várni, de úgy gondolom érdemes volt kicsit elhúzni. Kb 3 éve folyamatosan bennem volt, hogy jó volna egy kisebb anyaggal előállni, és megmutatni mit is csinálok. De akkor még korai lett volna. Talán mostanra beérett valamennyire a dolog.

Mennyire szól bele a megrendelő a projektekbe?

Amennyire engedem. 🙂

(Szerencsére többnyire olyanokkal dolgozom együtt, akik ismerik a portfóliómat, így tudják mire számítsanak és leginkább ezért is keresnek meg. Általában megtaláljuk a közös hangot.)

Mennyire szólsz bele a stylingba?

Az a munkától függ. Nem vagyok stylist. Nem is akarok annak tünni. De szeretem legalább nagy vonalakban tudni mit fogok fotózni. És a csipkétől általában falra mászom.

Mi volt a legfurább megrendelésed?

A divatban mi az, hogy fura?

Mikor vagy elégedett?

Ritkán. Soha.

 

Eddig mire vagy a legbüszkébb?

“Azt majd holnap fogom lefotózni.”

 

Mit üzensz a kezdő fotósoknak? Mit tanácsolsz?

Csak akkor kezdjenek bele, ha nem tudnak mást csinálni. (Én mióta fotózom, nem tudok mást csinálni.

Szinte minden percem a fotózásról szól. És ezt élvezem!)

 

Mi az, amit mindenképpen meg szeretnél valósítani? Mi az Álmod?

Mindig más. De dolgozom rajta, hogy megvalósuljon.

 

http://seekoch.tumblr.com/