1. Home
  2. Culture
  3. Interjú a Forgeron tervezőjével Kovács Bernadettel
Interjú a Forgeron tervezőjével Kovács Bernadettel

Interjú a Forgeron tervezőjével Kovács Bernadettel

0
0
Photo: Orsolya Nagy
Styling: Forgeron
Model: Viktória Jakab
MUA: Bernadett Pető
Hair: Simon Wamberszky
Skirt:Zoé Phobic (Ourstyle Boutique)
jacket: Virag kerenyi
Clutch:Virag Kerenyi
Rings: Faludi G ékszer(LINK designtér)
Necklace: Zwana modular jewelry

Magyarországon egyre több jó képességű kreatív alkotó emberrel találkozhattunk. Igyekszünk bemutatni nektek őket az interjúinkban. Most Bernadettet ismerhetitek meg, a Forgeron nagyon tehetséges fiatal tervezőjét, aki a tervezés mellett stylisztkodik és divatbloggerkedig is. Nagyon sokrétű érdeklődése miatt elmondhatjuk, hogy igazán rendkívüli jelenséggé válik a szakmán belül. A divat számára egy nagyon különleges önkifejezési mód.

Már gyerekkorodban is kreatív dolgok felé húzott a lelked? Mesélnél magadról, hogy kezdődött?

A kreativitást apukámtól örököltem, ő nagyon szépen rajzol.  Kicsiként vele rajzolgattam és nagyon szerettem. Óvodásként megnyertem egy nemzetközi rajzversenyt, így a szüleim rajztagozatra írattak be az általános iskolában. Majd később én magam is a rajz tagozatot választottam a Gimnáziumba jelentkezéskor. Aztán elérkezett a pályaválasztás, ekkor már tudtam, hogy nem a rajzzal szeretnék továbbmenni, de biztos voltam, hogy valami kreatív területet választok.  Szerettem tortákat készíteni és formázni, így a cukrászat és a divat-és stílustervezés között vacilláltam. Telefonon felkerestem az egyik híres pesti cukrászda tulajdonosát és a vele való beszélgetés után úgy döntöttem, hogy a divat-és stílustervezésben több szabadság van. Ez pedig számomra nagyon fontos, így kerültem a divat-és stílustervező szakra, amit az idén végeztem el.

Tervezés és a stylisztkodás mellett magad is blogot vezetsz. Mesélnél róla?

A blogolás úgy indult, hogy az iskolában egy- egy projectnél elég komoly gyűjtő munkát végeztem, majd abból kisebb-nagyobb előadásokat. Így rájöttem, hogy a divat nem csak gyakorlatban, hanem elméletben is érdekel.  Körülbelül másfél éve hirdettek meg a Fashion Time online divat és stílus magazinnál egy divatszerkesztő gyakornoki pozíciót, amire pályáztam és sikerült bekerülnöm.  Ez volt az első divatszerkesztői gyakorlatom, amit kisebb-nagyobb részvételben azóta is végzek az újságnál. Majd következett a Fashion Hunter és Phenom’enon magazin. Tavaly év végén fogalmazódott meg bennem, hogy egy saját portál milyen előnyöket jelentene. Bár jól éreztem magamat ezeknél az újságoknál, vonzott, hogy a saját magam ura legyek, és belevágjak egy új kihívásba. Így született meg a Forgeron stylist oldalam egy éves szülinapján, a Forgeron Style blog.

Photo: Orsolya Nagy
Styling: Forgeron
Model: Viktória Jakab
MUA: Bernadett Pető
Hair: Simon Wamberszky
Skirt: Virag Kerenyi
Shirt: DoRV Clothing
Jacket: Virag Kerenyi

Mit ad neked az írás, a bloggerkedés?

A szabad véleményformálásra lehetőséget.  Negatív kritikát ritkán fogalmazok meg, amit nem találok, érdemesnek a megosztásra azt inkább nem firtatom.  A blogot elsősorban arra találtam ki, hogy mindent, ami inspirál vagy kedves számomra, megosszak az emberekkel. Szeretek személyes hangvételben írni, ezt több blognál nem tehettem meg, így jó érzés most, hogy a gondolataim nincsenek korlátozva.

Hogyan látod a magyar divatszakmát, milyen irányba fejlődik?

Stylisként és bloggerként is támogatom a magyar tervezőket. Szerintem sok tehetség van köztük, így a fotózáson elsősorban hazai designerek ruháival dolgozom.  Jó lenne, ha elérnénk egy olyan pontot, amikor ténylegesen meg tudnak élni a márkák, valamint hosszú életű brandekről beszélhetnénk.

photographer: Nagy Orsolya
styling: Forgeron
make up: Pető Bernadett
hair: Wamberszky Simon
model: Bogi/Nine/
accessories: Six
Dress: Farkas Anett
shoes: Vagabond
model: Lola /Nine/
Jacket: TRAS ( wonderLAB)
dress: Farkas Anett
accessories: Six
shoes:Vagabond

Van esetleg kedvenc magazinod, vagy divat blogod?

Magyar magazinok közül a kedvenceim a The Room és a PS magazin. Ez a két médium olyan tartalmakkal és vizuális anyagokkal dolgozik, ami bárhol a világban megállná a helyét.

Mi a véleményed a magyar blogokról?

Úgy gondolom, hogy a magyar blogoknak különböző típusai vannak. Amit én személy szerint annyira nem kedvelek, a kizárólag outfiteket megosztó blogok. Nem mondom, hogy ezt könnyű csinálni, de én szeretem, amikor elgondolkoztató tartalmat is közöl a portál. Két nagy kedvencem Csalár Bence, és Dávid Máté. Mind a ketten sablonosnak nem mondható stílusban alkotnak.

Model: Alexandra Bátori
Photo: Orsolya Nagy
Styling: Forgeron
MUA: Bernadett Pető
Hair: Ábel Telenkó
Jacket: KOMOD wonderLAB
Skirt: TRAS wonderLAB
Shirt: BLUE Clothing
Necklace: YAYA wonderLAB

Mit jelent számodra a divat?

A divat számomra egy absztrakt vízió. Egy mindennel átitatott művészet, vagy akár vallásnak is mondhatnám.

Milyen számodra a jól öltözött nő?

Egyszerre elegáns és laza, természetes, sallangoktól mentes, nem szeretem a túl sok cicomát. A minimalizmus híve vagyok! Valamint úgy gondolom, a nő legjobb kiegészítője az intelligencia, nincs is nagyobb divat baki, mint a szándékos butaság.

Mennyire figyeled a szakmán belül a többiek munkáit?

Figyelemmel szoktam kísérni, ha valami jól sikerül mindig írok az adott személynek, és kifejezem gratulációmat. Úgy gondolom egymást segítve kéne építenünk a magyar divatszakmát.

Photo: Orsolya Nagy
Model: Nóra@ Avantage Models
Styling: Forgeron
MUA: Bernadett Pető
Swimsuit: Phaidra wonderLAB
Jacket: KOMODwonderLAB
Accessories: SIX
Shoes: Vagabond

Milyen stílust és életérzést akarsz közölni a munkáiddal?

Szeretem, ha kicsit lazíthatok a mindennapok konzervatív, jól szabott értékrendjén. Szerintem nem kell a divatot, ezzel együtt pedig alkalomadtán magunkat sem olyan komolyan venni.  Közel állnak hozzám a kicsit groteszk megoldások, szeretek egy-egy szetten mosolyogni, vagy mosolyogtatni.

Van esetleg olyan személy a szakmádban, akit nagyon tisztelsz és szereted a munkáit?

Lidewij Edelkoort-ot nagyon tisztelem és példaképemnek is tekintem. Ha valaki kételkedik a divat komolyságában és mély tartalmában, akkor azt ajánlom, kövesse figyelemmel munkásságát. Edelkoort filozófiája megtestesíti, amiben én is hiszek. A divatra mindenre hatással van, és a divat is hatást gyakorol mindenre. Befolyásolja a társadalom, reagál a politikára, a szociális helyzetekre, kooperál, a művészeti ágakkal legyen az építészet, szobrászat, festészet vagy akár gasztronómia. Sőt, a divat akár mentsvár is lehet, nehéz élethelyzetben, betegségben, mélypontokon. Általa tudjuk befolyásolni a környezetünket, még önmagunkat is, meg tudjuk mutatni, vagy éppen elrejteni kik vagyunk.

Mennyire figyeled a tervezésközben a nemzetközi trendeket, vagy esetleg sokkal inkább a saját érzéseid után mész?

Egy ideje a vizsgakollekciót kivéve abbahagytam a tervezést. Amikor tervezek, akkor nem veszem, figyelembe a trendeket, mégis szinte mindig belesimul a divatba. Talán, már nem is lehet nem trendit alkotni, mert manapság szinte minden divat.

photo: Orsolya Nagy
model: Viktoria Jakab
styling: Forgeron
MUA: ZIta Szlameniczky
hair: Melcsi Somodi
jacket, blouse: Anka design
accessories: Delacier
headdress: Forgeron

Milyen témák hoznak lázba elsősorban? Mi az, ami inspirál?

Sok mindent inspirálónak tartok, akár egy zeneszámot (Chat Faker, Flume, Foals, és Nine Inch Nails) vagy akár egy verset, filmet. Nemrégiben készítettem egy interjút D. Nagy Kingával a Mama Kin tervezőjével. Kinga azt nyilatkozta, hogy jobban kedveli a növényeket, mint az állatokat. Akkor ezt a kijelentést egyrészt érdekesnek találtam, másrészt kérkedve fogadtam, elgondolkodtatott. Kinga, még ha nem is szándékosan, de megtanított rá, hogy a természet milyen inspirációval bír. Azóta más szemmel tekintek a növényekre, és most már értem miről beszél.

Model: Sarah@OMG
Photo: Nagy Orsi
Styling: Forgeron
Make up: Bernadett Pető
Hair: Daniella Szatmári
Dress: Virag kerenyi
Accessories: the Mama Kin wonderLAB

Melyik a kedvenc divatházad?

Sok divatházat kedvelek Alexander Wang, Givenchy, Rick Owens, Barbara í Gongini, Anne Sofie Madsen, Dolce&Gabbana.  A favoritom, ha egyet kell, választanom akkor azt mondom: Dolce, Dolce, Dolce! Szerintem hihetetlen milyen kollekciókat hoznak össze mostanában. Egybe olvasztják a tradíciót, a történelmet, a művészeteket. Olyan ez, mint egy 3D-s művészettörténet lecke, csak éppen a tanagyag nem a könyvek lapjain, hanem a textíliákon kel életre.

Számodra ki a leginspirálóbb divattervező?

A leginspirálóbb Gareth Pugh, azt mondhatom az összes kollekciója fantasztikus, extravagáns, szofisztikált és eredeti. Inspirálónak tartom még Iris Van Herpen holland tervezőt, aki hihetetlen ügyességgel használja ki a technika adta lehetőségeket.

Kedvenc színed?

Morticia szavaival élve „Black is such a happy color.”

Photo: Orsolya Nagy
Model: Nóra@ Avantage Models
Styling: Forgeron
MUA: Bernadett Pető
Jacket: Novanne JHONS
Shorts: KOMOD wonderLAB
Shoes: Vagabond

Mikor vagy elégedett?

Elégedett igazán akkor vagyok, amikor a stáb minden tagja elégedett a végeredménnyel, ezzel együtt a stylinggal. Fontos számomra, hogy egy-egy project kapcsán igazi csapatmunka alakuljon ki.  Családias hangulatban, poénkodva ugyanakkor koncentrált munkával szeretek dolgozni.  Amikor elkészülnek a képek és utána pozitív kritikát kapnak, akkor úgy gondolom tényleg jól dolgoztunk. Meglett az eredménye annak, hogy minden tagra odafigyeltünk és minden kis rezzenésre reagáltunk Nagy Orsolya fotóssal, akivel másfél éve alkotunk egy csapatot. Továbbá nagy örömmel tölt el az is, ha egy-egy modell jól érzi magát a fotózáson, fesztelenül érzi magát a szettekben, tud azonosulni velük.

Mit gondolsz mi a siker titka?

Én hiszek abban, hogy annyit tudsz kivenni valamiből, amennyit beleteszel. Szerintem a tehetség nem minden, ehhez társulnia kell egy jó nagy adag kitartásnak. Egyrészt azért, hogy ha valami nem sikerül egyből, vagy negatív cselekvések történnek, akkor ne adjuk fel. Ami szerintem még nagyon fontos az alázat, ha valaki félvállról veszi a szakmát, és úgy gondolja nincs hová fejlődjön, nem fogadja meg, a kívülről érkező kritikákat annak nincs mit keressen az adott területen. Végül pedig szükséges hozzá a szenvedély. Véleményem szerintem az a sikeres ember, aki szenvedéllyel végzi a munkáját, legyen szó egy pékről, egy divattervezőről, vagy akár egy takarítóról. Láttam már mosolyogva és énekelve takarítót, akkor azt gondoltam, hogy igen ő boldog, jó neki!

Model: Sarah@OMG
Photo: Nagy Orsi
Styling: Forgeron
Make up: Bernadett Pető
Hair: Daniella Szatmári
coat: Virag kerenyi
BodyHate Me (wonderLAB)
Necklace: Zwana modular jewelry wonderLAB

Mik a jövőbeli terveid? Hogyan látod a jövődet?

A közeljövőben tervbe van véve egy kapszula kollekció, amit szeptember-október környékén publikálok.  A későbbiekben pedig nagyobb erőbedobással szeretnék a Blogon dolgozni, illetve annyi divatanyagot készíteni amennyit tudok.

Mi az álmod?

Mivel álomról van, szó engedd meg, hogy gyermeki bájjal, naivitással fogalmazzam meg. Azt mondanám, szeretnék majd igazi bölcs öreg hölgy lenni, akinek a kisujjában van a divat, akin a ráncok is divatosak. Aki több divatról elmélkedő könyvet publikált, neves magazinokban készített divatanyagokat. Egész életében alkotott, és inspirálva élte életét, sőt talán még maga is inspiráló volt valaki számára.

Photo: Orsolya Nagy
Model: Nóra@ Avantage Models
Styling: Forgeron
MUA: Bernadett Pető
Dress: CAKÓ wonderLAB
Jacket: KOMOD wonderLAB
Shoes: Vagabond
Earrings: SIX

 

elérhetőség:

https://www.facebook.com/forgerondesign?fref=ts

http://www.forgeron-style.com/