1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú a frissen végzett Nedeczky Virág divattervező, stylisttal
Interjú a frissen végzett Nedeczky Virág divattervező, stylisttal

Interjú a frissen végzett Nedeczky Virág divattervező, stylisttal

0
0

Hazánk fiatal büszkeségeit mutatjuk be nektek interjú sorozatainkban. Ismerjétek meg Virágot, aki jelenleg stílustervezőként dolgozik. Stílusát letisztultság, ugyanakkor extremitás és szenvedélyesség jellemzi. Személyisége nagyon közvetlen, mer nyitni és újat kipróbálni. A spontaneitás, rákészülés mellett a  pontosság is jellemző rá.  Munkái során számos magyar divattervezővel együtt dolgozott.

 

Mindig is sytlist akartál lenni?

Már kiskoromban is nagyon sok  ruhatervet rajzoltam, és közben arról álmodoztam, hogy egyszer ezeket majd hordani is fogják. De azt azért nem mondanám, hogy már az oviban is tudtam, hogy stylist is akarok lenni. A különböző stílusok mindig is foglalkoztattak, így a divatot is nyomon követtem. A pályaválasztáskor már biztos voltam benne, hogy divattervezéssel és stylistkodással szeretnék foglalkozni.

 

Milyen indíttatásból döntöttél a szakma mellett?

Amikor bekapcsoltam a tévét, vagy belelapoztam egy divatmagazinba, egyre inkább elkezdett érdekelni ez a téma, hogy hogyan is áll össze egy styling. Miután elkezdtem a tanulmányaimat a KREÁban divatstylist szakon, rájöttem, hogy ez egy nagyon komplex dolog.

 

Mi az, ami inspirál?

Mindig más. Mindennap rengeteg impulzus ér, a stylingjaimat inspirálhatja akár egy tárgy, egy vers, egy zene vagy egy séta is a természetben. De olyan is előfordult, hogy egy beszélgetés során pattant ki egy ötlet a fejemből. A megrendelő vázolja az elképzeléseit, bennem pedig elindul egy folyamat: megtervezem az alapot, és erre építem fel a további ötleteket, ebből születik meg a végén a kész styling.

Mi a kedvenc színed?

Régen nagyon szerettem a színeket magamon, de pár éve a fekete népszerű nálam. A színek most inkább a munkáimon jelennek meg, de nem tagadom, nagyon szeretem a fekete stylingos felkéréseket.

 

Szeretsz csapatban dolgozni. Mesélnél róla?

A csapatmunka a legizgalmasabb, nagyon szeretem! Fontosnak tartom, hogy a csapattagok egymásra hangolódjanak, hiszen a folyamat során együtt alkotnak, ebből születik meg a végeredmény. Fejleszthetjük egymás képességeit és természetesen a jó hangulat is mindig megvan. De ha egy csapattag nem érez rá az adott stílusra vagy a többiekre, az sajnos a végeredményen is meglátszik.

 

Mióta foglalkozol ezzel a szakmával?

Három és fél éve kezdtem el a divatiskolát, azóta minden napom ezzel telik, otthon érzem magam benne. Alig várom, hogy ráhangolódhassak egy-egy új megrendelésre és elkezdhessem a munkát.

Mennyire határozza meg a fotós vagy a megrendelő, hogy milyen stílusban alkotsz?

Mindig szem előtt tartom a megrendelő igényeit,  a munkám során a megbeszélt és elvárt stílusban dolgozom. De persze elképzelhetetlennek  tartom, hogy ne rakjak bele egy-egy apró  saját stílusjegyet az adott munkába.

 

Mit jelent számodra a fashion, milyen többletet tudott neked adni?

Sokkal nagyobb teret adott nekem, mint azt előtte gondoltam. Minden munka egy belső kitárulkozás. Imádom, hogy beleáshatom magam az adott témába és a folyamat végén megszületik a végeredmény.

 

Mibe szeretsz öltözködni hétköznap?

A gyors életvitelem miatt fontos a kényelem számomra,  de még annál is lényegesebb a csinos megjelenés. Alapvetően a letisztultság stílus jellemző rám, de mindig van egy kis egyediség az öltözködésemben.

 

Mennyire figyeled, hogyan öltözködnek a környezetedben?

Egy éve stílustanácsadóként is dolgozom, de már előtte is érdekelt, ki mit miért vesz fel, hiszen ez is egy önkifejezési forma. Szerintem minden leolvasható egy ember öltözetéről: az adott hangulata, az egzisztenciális helyzete, a társadalmi státusza, de akár még a munkaköre is. Néha előfordul, hogy a metrón elkezdem cserélgetni a velem szemben ülők ruháit, például hogy az egyik cipője vagy táskája jobban illene a másik kabátjához, stb.

Mit szeretsz jobban csinálni, a divat styliskodást vagy a stílustanácsadást?

A kezdet kezdetén sokkal több divat stylist munkám volt, nagyon tetszett a csapatmunka, a szárnyalás és maga a munkafolyamat is. Amikor túl voltam az első tévés stílustanácsadásomon, rájöttem, hogy talán egy kicsit a szívem jobban húzok a stílustanácsadás felé. Az emberek általában azt gondolják, ez arról szól, hogy adunk egy-két tanácsot és kész, pedig ez ennél sokkal izgalmasabb dolog.

 

Mit szeretsz a stílustanácsadásban?

Ez egy nagyon spontán, ugyanakkor szabályokra épülő munka. Amikor megérkezik egy kliens, nem csak abban kell segíteni, hogy hogyan változtasson a stílusán. Sokszor egy belső korlát akadályozza, hogy kifejezze önmagát az öltözködésével. A stílustanácsadónak először ezt kell megfejtenie és megoldania, hogy elkezdhessék a munkát.

 

Mit gondolsz, van egy általános stílus, ami csak ránk, magyarokra jellemző?

Azt nem jelenteném ki, hogy van egy konkrét stílus, ami egész Magyarországra jellemző. A tinédzsereknél megfigyelhető a birkaszellemű ruházkodás, de egy ideje azt látom, hogy szerencsére a 23-30 évesek körében megjelent az igényesség és az egyediség az öltözködés terén is.

A szüleid mit szóltak ahhoz, hogy stylist akarsz lenni?

Nyitottak voltak rá, bár számukra is ismeretlen volt ez a hivatás. Szerencsére mindent megadtak nekem, hogy kitanulhassam ezt a csodálatos szakmát, és azóta is figyelemmel kísérik a munkásságomat.

 

Hol tanultál?

Érettségi után rögtön két divatiskolába is belevágtam, az életem éjjel-nappal a divatról szólt. A hároméves divat és stílustervező szak mellett díszlet – és jelmeztervező szakra is jártam, illetve a KREA kortárs művészeti iskolában finomítottam a tudásom. Ezek az iskolák megadták az alapot és azt a tudást, amivel elkezdhettem dolgozni a szakmában.

 

Mik a terveid a közeli, valamint a távolabbi jövőben?

Szerencsére nem panaszkodhatok, sok munka vár rám. Több új területen is szeretném kipróbálni magam és a tudásomat, például a film- és reklámiparban. Jövőbeni terveim között szerepel egy saját stílus csapat alapítása. Szeretnék létrehozni egy olyan szalont, ahol a nők megtanulhatják, mi a divat és a stílus. Emellett szeretném elindítani a saját divattervező márkámat, ahol a női eleganciára fektetném a legnagyobb hangsúlyt.

 

Mi az álmod?

Egy olyan divatközpont létrehozása, ahol lehetőség lenne fotózásokra, divat – és stíluselőadások megtartására és kerekasztal beszélgetésekre. Ezen belül lenne egy stílustanácsadó részleg is, ahol bárki kaphatna tanácsokat és praktikákat, de akár az alkatához és stílusához megfelelő ruhadarabokat is megvásárolhatná.