1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Bolega Niki divatfotóssal

Interjú Bolega Niki divatfotóssal

0
0

Bolega Nikoletta fiatal divatfotóst mutatjuk be most nektek. Nagyon finom érzékeny fotókat készít. Reméljük nektek is szimpatikus lesznek a képei.

 

Régóta érdekel a fotózás, mindig ezzel akartál foglalkozni?
Mindig érdekelt, de valahogy soha nem kerültem hozzá igazán közel. Aztán néhány éve találkoztam valakivel, aki segített rájönni mi az én utam.

Hol képezted magad? Mióta foglalkozol vele?

Elvégeztem egy gyors tanfolyamot néhány éve, ami arra volt jó, hogy összegezze azt a (minimális) tudást, amit összeszedtem az internetről. Igazi tanulásnak mégis az asszisztálást mondanám, 2 éve megkerestem Kaunitz Tamást, aki valamiért lehetőséget látott bennem. Azóta is sokat tanulok tőle.

 Csak a divatfotózás érdekel?

A fotózás minden ága érdekel, de nem mindegyikre érzem alkalmasnak magam. Riporterkedni például képtelen vagyok, szükségem van időre és nyugalomra ahhoz, hogy összeálljon a fejemben mit szeretnék csinálni. Szeretek sokáig babrálni a fényekkel, hogy minden úgy nézzen ki, ahogy
elterveztem. A fotóriporterek pedig hihetetlenül gyorsan képesek felismerni azt a helyzetet, ahol meg kell nyomniuk az exponáló gombot. A divatfotózás mellett egyébként az ételfotózás az, ami közel áll
hozzám.

 Vannak e esetleg olyan emberek a szakmában, akiket sokra tartasz?

Természetesen vannak. Az egyik ilyen a mesterem, Kaunitz Tamás. Hihetetlen tudás van a fejében, sokszor viccelődöm vele, hogy szívesen leszívnám az agyát.:) Magyarok közül még Tombor Zolit említeném, ő az, akinek a fotóit nagyon szeretem, de rengeteg fotós munkáját követem figyelemmel. Külföldről Jan Scholz nevét említeném (őt mindenki micmojonak ismeri). Az ő stílusa áll hozzám a legközelebb. Hihetetlenül szépen bánik a modellekkel.

 Mi az ami többnyire inspirálni szokott?

Nincs egy adott dolog, ami inspirál. Mindig más. Bármi ösztönözhet. Egy modell, egy épület, egy zene, egy hangulat, tényleg bármi, ami valamiért megérint.

 Milyen csapatban dolgozni?

Nagyon szeretem, ha kreatív emberek vesznek körül, ez is ösztönző lehet egy fotózás során, sőt. Fontosnak tartom, hogy a saját területén mindenki legyen nyitott és ossza meg velem a gondolatait a munka előtt. Ha a megszokott csapatommal dolgozhatok (Nagy Júlia sminkes, Bereczki Renáta fodrász és Madar Annamária stylist), akkor nagyon gördülékenyen megy a munka.

Mennyire szólsz bele a stylingba?

Portfólió fotózásnál elmondom nagyjából mit szeretnék, amiről tudom, hogy illik az adott modellre, de csak nagy vonalakban, a többit a stylistra bízom, hiszen ehhez ő ért igazán. Saját anyagnál általában pontos elvárásaim vannak a ruhákat és a kiegészítőket illetően, olyankor szeretem, ha tökéletesen olyan külseje lesz a mondellnek, amilyet elképzeltem, amikor megálmodtam a fotókat.

 Milyen lehetőségei vannak egy kezdő fotósnak Magyarországon?

Ha őszinte akarok lenni, nem túl rózsás a helyzet. Egyrészt iszonyúan sokan vagyunk és kicsi a piac, másrészt mostanában mindenki fotós akar lenni, ebből a sok emberből pedig a nagyrészük háttértudás nélkül, alacsony minőséggel dolgozik, sokszor nevetséges pénzért. A megrendelők pedig sajnos legtöbbször nem látják a különbséget a képeken, csak az árban, vagy csak későn veszik észre, hogy nem a megfelelő (szak)embert választották. A másik, ami nagyon nehéz kezdő fotográfusként, hogy nincsenek megfelelő képzések, illetve nagyon kevés, így teljesen magunkra vagyunk utalva. Én szerencsés vagyok, mert egy olyan fotósnak segíthetek, aki éveken át tanított a MOME-n műtermi fényképezést, így a tudást átadni is képes, nem csak használni, ráadásul sokféle fotózást láttam már mellette, így szinte semmi nem ér váratlanul.

Mennyire függ a technikától a műfaj?

Szokták mondani, hogy egy jó fotóhoz nem kell jó fényképezőgép. Ezzel bizonyos szempontból egyetértek, néha egy mobiltelefon is elég hozzá, de vannak olyan dolgok, amiket rendes felszerelés nélkül nem lehet elkészíteni. Az alkalmazott fotográfiában elengedhetetlen egy professzionális, megbízható fényképezőgép, optikák és természetesen fény, sok-sok fény. Régebben nálam is előfordult, hogy akadályba ütköztem amiatt, hogy nem volt meg a megfelelő technikai hátterem, így
aki valóban fotográfus akar lenni, azt gondolom, ne áltassa magát azzal, hogy elég egy alap tükörreflexes fényképezőgép.

Mennyire fontos számodra, ki a modell?

Divatfotózásnál ez talán az egyik legfontosabb számomra. Ha a modell nem tud bánni magával, ha nem alázatos, ha nem inspirál és nem kerülünk egy hullámhosszra, akkor sokszor kínszenvedés a munka. Néha sajnos előfordul, hogy azt gondolják, nekik csak szépnek kellett születniük, de ez nem így van. A modellnek az a dolga, hogy felvegye a fotózás ritmusát és át tudja adni azt a hangulatot, amit a fotós szeretne látni. Tudnia kell elengedni magát a kamera előtt. Nyilván ehhez az is kell, hogy a fotós megfelelően kommunkáljon, mert e nélkül nem megy. Ha pedig egy amatőrt fotózok, vagy egy olyan embert, aki saját magának szeretne szép képeket, az egy egészen más helyzet. Olyankor az a legfontosabb feladatom, hogy feloldjam őt és kihozzam belőle azt, ami mélyen benne rejtőzik, amiről nem is gondolná, hogy ott van. Ugyanaz a műfaj, mégis kicsit más hozzáállást igényel.

Mikor vagy elégedett?

Szinte soha. Nagyon ritkán van olyan, amikor úgy érzem, hogy most valami olyat csináltam, ami igazán jó lett. Nem is tudom, hogy előfordult e már olyan, amikor maximálisan elégedett voltam a
munkámmal. Vannak fotóim, amiket jobban szeretek, vannak, amiket kevésbé, de nem vagyok szerelmes egyik munkámba sem, mindig a legújabb a legkedvesebb. Nehezen élem meg, ha néhány napom fotózás nélkül telik. Ahogy a többi fotós barátomat figyelem, ezt ők is hasonlóképpen
élik meg. Talán pont ez visz előre.

Mik a terveid a jövőben? Mi az álmod amit el szeretnél érni?

Szeretném egyszer egy színvonalas divat magazinban viszontlátni a munkáimat. Mindig nagyon jó érzés nyomtatásban látni a képeimet, egészen más, mint monitoron nézni. Jó lenne egy kiállítás és szeretnék saját stúdiót, lehetőleg itthon. Akkor lennék a legboldogabb, ha Magyarországon sikerülne érvényesülni. Ez nem egyszerű, de nem látom lehetetlennek és amíg nem érzem annak, addig kitartok.