1. Home
  2. Egyéb
  3. Interjú Ditta márka divattervezőjével
Interjú Ditta márka divattervezőjével

Interjú Ditta márka divattervezőjével

0
0

Simon Dina Judit divattervezőt mutatjuk be most nektek. Nemezelt ruhái nagyon különlegesek és egyediek.

Mikor alapítottad a márkád?

2012-ben a diploma évében alapítottam a márkát, a Ditta Felt márka kezdetben elsősorban nemezből készült ruhadarabokat jelentett majd ez fokozatosan kiegészült más egyedi megmunkálású textilekkel a slow fashion elveit követve.

Milyen új projekt van a látóhatáron?

Jelenleg osztott időben dolgozom, vagyis ez azt jelenti, hogy nemrégen született meg a kisfiam, így ennek rendelem most alá a munkámat, erre elég sokat készültem minden téren. Így a munkáimban is előre gondolkodtam és dolgoztam hogy ez az időszak se essen ki teljesen. Ami eddig működött, és új ötletek, tervek is születtek, valamint egy mini kollekció. Számomra nagyon izgalmas és alig vártam már hogy megvalósuljon, a korábbi eco printes rozsdás kísérleteimet, eredményeimet vittem tovább, társítva az egészet némi költészettel. Az eredmény már instagramon látható, és hamarosan a weboldalon is. Ezt szeretném a jövőben tovább bontani, valamint folytatom a természetes festést, amivel nagyon sokat kísérleteztem az utóbbi időben, a két technikát ötvözve szeretném továbbra is minél inkább a fenntarthatóságot szem előtt tartani a ruháknál.

 

Hol találkozhatunk a munkáddal? 

Jelenleg a ruháimmal(főleg felső ruházat) a Prezent shop-ban lehet találkozni és megvásárolni, a táskáimat pedig a Lollipop Factory-ban, és a webshop is egyre készül, amit majd folyamatosan bővítek.

 

A stílusra designra vagy inkább a praktikumra helyezed a hangsúlyt?

Elsősorban a fenntarthatóság a fő elv, ezen belül szeretem ha praktikus is egy ruha és hordható, a designra nem tudom ilyen konkrétan helyezni a hangsúlyt mivel mindegyik tervemben én vagyok benne akaratlanul is, tehát ez nekem ösztönösen van és alakul. Nyilván folyamatosan inspirálódik az ember, nézelődik, keres, így a többi tervező és az aktualitások állandóan hatnak, így olvad össze egésszé.

Milyen művészeti ágakat kedvelsz még?

Nem tudom elválasztani teljesen magamban a művészeti ágakat, úgy értem hogy a művészetet a maga egységében szeretem és vezérli az életem egy részét, tehát én olyan mindenevő vagyok e téren. Szerintem látszik a ruháimon hogy sokáig képzőművészettel foglalkoztam, és az iparművészeti vonal szintén, a többi ágát pedig nagy rajongással igyekszem figyelemmel kísérni.

 

Szerinted milyen a divatkultúra Magyarországon?

Mindig sajnálkozva gondolok bele, hogy Magyarországon a szocializmus előtt még volt öltözködéskultúra, és ízlés. Amit később sikerült nagyjából kiirtani, nem tudom mi az álláspont e téren, de nekem az a meglátásom hogy azt a rombolást amit a szocialista időszak végzett, még most sem sikerült kiheverni, nulláról kellett építkezni és ez eltart egy ideig. (Ezért sem tudok különösebb vonzódást érezni a retro divat iránt. )Megnehezíti a dolgot hogy sajnos nálunk nem olyan az átlag életszínvonal hogy az emberek többsége arra is  pénzt és figyelmet fordítson hogy mit vesz fel. Pedig ez nem kéne hogy luxusnak számítson.

Van kedvenc divatterveződ, vagy márkád?

Igen vannak, pl.: Johji Yamamoto, Maison Martin Margiela, Bjorg jewelery