Home Art / Design Interjú Felvidéki Miklós illusztrátorral

Interjú Felvidéki Miklós illusztrátorral

0
0

Felvidéki Miklós  nagyszerű grafikus tehetség, aki  17 évesen díjat nyert a Fumetto nemzetközi képregényfesztiválon.

Hogyan kezdődött minden? Mi volt az az esemény vagy hatás ami miatt a képregények mellett kötöttél ki?

Apám illusztrátor és grafikus, Anyám pedig forgatókönyvíróként is dolgozott ezért szerintem valahogy adta magát a dolog.

 

Mióta rajzolsz képregényeket?

11 éves korom óta rajzolok képregényeket folyamatosan, de csak 17 évesen jelentem meg először nyomtatásban. Igaz már ennek elötte is fénymásolt formában próbáltam terjeszteni az általános iskolában első nyomorúságos kis történeteimet.

Mik a kedvenc képregényeid? Kedvenc karaktered?

 

Az utolsó interjumban Hellboyt mondtam és erre a kérdező rávágta, hogy mindenki Hellboyt mondja, szóval most azt mondom Pókember. Habár nem olvasok már nagyon Pókember képregényeket, a médium iránti érdeklődésem alapjait mindenképp ezek a régi képregények jelentik.

Mi inspirál legjobban az alkotásban?

Mások rajzai. egy jó film, valami sztori amit hallok valahol de elfelejtem a felét ezért kitalálok hozzá egy teljesen más befejezést. Ilyesmik.

Vannak e olyan képregényrajzolók akiknek a munkáit nagyra tartod?

 

Persze van egy rakás. Guy Davis, Mike Mignola, Jim Rugg, Jaimie Hernandez, Farel Dalrymple, Steve Ditko Jack Kirby, Bruce TImm, Neil Vokes, Simon Bisley, James Harren, Mikkel Sommer és még sokan mások.

 

Autodidakta módon kezdtél el rajzolni, vagy esetleg tanultad valahol?

 

Jártam több rajzszakkörbe is meg aztán a kisképzőben próbáltam megtanulni a kockák perspektívikus rövidülését, több kevesebb sikerrel. Jelenleg  egyetemre járok, animáció szakra, a MOMÉ-ra.

Mit jelent számodra egy képregénykarakter?

 

Sokat ha tudok azonosulni vele. De igaziból szerintem nem sok különbség van egy képregény, regény vagy film hőse között. Akármilyen médiumot választunk fontos, hogy hús vér karakterek legyenek a történetünk központjában, legyen a történet realisztikus vagy “mesebeli”.

Mesélnél egy kicsit a képregény alkotás folyamatáról?

 

Ez változó. Általában magamnak írok és akkor egy egy rajzból kiindulva csinálok egy kissebb méretű skiccet a teljes képregényről. Amikor ez megvan és a fölösleges képeket is kihagyva fikszálom az oldalszámot illetve hogy mennyi szöveg lesz. Fogom magam és megrajzolom a teljes képregény ceruzarajzát. Ezt utána egy átvilágító asztalon átmásolom egy vastagabb papíra ahol tussal kihúzom. A képregény a végleges formáját általában a számítógépes javítások illetve szinezés után nyeri el. Amikor forgatókönyvből dolgozom, az kicsit más de a végeredményt tekintve ugyanolyan. Olyankor kevesebbet kell gondolkodnom mert csak a szöveg és képleírások követése a dolgom, nem kell kitalálnom az eseményeket és a figurák egymáshoz kapcsolódó viszonyát.Szerinted van-e jövője a nyomtatott képregényeknek? Mennyire változtat ezen az internet?

 

Világ szinten szerintem mindenképp van jövője a nyomtatásnak. Itthon sajnos az internet a legjobb felület képregények  közlésére ugyanis kevesen vásárolnak ilyet, tekintve a médiumot övező prekoncepciókat illetve hogy mindenki tök csóró. Az online felület azonban általában ingyenes ami azt is jelenti, hogy a legtöbb ember akinek weben jelennek meg a cuccai, egy fillért se lát a dologból. Ettől függetlenül az internet remek felület arra, hogy nagyobb közönség elött mutathassuk meg a munkáinkat.
.

Mely képregényeket látnád szívesen magyar kiadásban, amelyek nem jelentek meg?

 

A Cartaphilus elindította a Hellboyt aminek nagyon örültem de 3 fordítás után le is állt a széria. Biztos jó lenne egy magyar From Hell, Love and Rockets, Black Hole vagy Dark Knight Returns stb… Bár jobban belegondolva nekem nem jelent sokat, hogy megjelennek külföldi képregények az anyanyelvemen. Szép és jó, de akkor már inkább eredeti nyelven olvasom el őket. Persze a hazai közönség így könnyebben hozzájut bizonyos alapművekhez.


Mely magyar képregényt szeretnéd külföldi kiadásban látni?

 

Bárnelyik itthoni rajzoló külföldi sikerének nagyon örülnék. Nincsenek specifikusan képregények amiket ajánlanék.
.

Mi az Álmod?

 

Hogy megéljek a képregény rajzolásból és ne kelljen mellette olyan melókat elvállalnom amikhez nincs kedvem.

 

Mi a távoli és a közel jövőbeni céljaid?

 

Jelenleg örülök, hogy nemsokára polcokra kerül a legújabb munkám bár még a terjesztése nem tisztázott de a héten nyomdába kerül Papp Laci életéről szóló 32 oldalas füzet.  Ez e leghosszabb együttműködésem egy forgatókönyv íróval (Pertics Róbert) és mindent egybevetve sikerként könyvelem el (már ami az együttműködést illeti).
Szeretnék idén egy rajzfilmet készíteni egy régebbi képregényemből és már régóta szeretném elérni, hogy megjelenjen egy kötetem a tengeren túlon is. Inkább közel mint távol jövőben! Ezeknek a terveknek az alakulása persze nem titok a világ elött, rendszeresen frissülő blogomon minden készülő és kész munkámból van fent rengeteg képanyag. http://keplegeny.blogspot.com/