Home Fashion Interjú Gyurkovics Róna a Yoronna márka tulajdonosával

Interjú Gyurkovics Róna a Yoronna márka tulajdonosával

0
0

Bemutatunk nektek egy olyan tehetséges lányt, akinek az életét végig kísérték a cipők. Hogy miért? És hogyan lett Gyurkovics Róna Tehetséges cipőtervező, azt most megtudhatjátok.

„Szóval a cipők valamiért mindig visszaköszöntek az életemben, és a legutóbbi felbukkanásukat komolyan is vettem.”

 

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy tervező szeretnél lenni?

Az apám festő, szóval művészi miliőben nőttem fel. Sokat rajzoltam és mindenféle kézműves tevékenységet megtanultam. Már kiskorom óta alkotni akartam. Volt egy „ötlet füzetem”, abba rajzoltam és készítettem részletes leírásokat. Azt is éreztem, hogy az iparművészet területén szeretnék alkotni, és tudtam, hogy a reggel bejárós munka nem nekem való. Régóta készültem erre a pályára, de a közelmúltig nem tudtam, hogy lehetne ez a munkám.

És miért pont cipőket tervezel? Van ennek valami oka? Vagy csak egyszerűen ezt választottad?

Cipőket és bútorokat akartam tervezni, de kezdetben nem is vettem komolyan ezt a vágyamat, mert nem láttam esélyét, hogy valaha is megvalósul bármi a terveim közül. Gimis koromban nyári munkát vállaltam egy cipőgyárban. Hatalmas gépek voltak ott, futószalagokon köröztek a cipők darabjai. Egy cipő elkészítéséhez vagy 60 ember kellett, ezért elkönyveltem magamban, hogy ez nagyon bonyolult folyamat, és ne is próbálkozzam vele. Úgyhogy egy időre félre is tettem a gondolatot. Később nemezeltem, és közben az kezdett érdekelni, hogy hogyan készíthetek utcára hordható nemez cipőket. De eszembe jutott az ismerősöm, aki a cipőgyárban dolgozott, és megkértem, mondja el nekem a cipőkészítés folyamatát. Az első cipőmhöz anyukám egy régi bőrkabátját vágtam szét, és azokkal a szerszámokkal készítettem, amiket az apám szerszámosládájában találtam. Igazi sufni-tuning! De ezt a cipőt még ma is nagyon szeretem, sokat hordtam. Aztán egyre jobban sikerültek, és a barátaim elkezdtek rendelni is.

Szóval a cipők valamiért mindig visszaköszöntek az életemben, és a legutóbbi felbukkanásukat komolyan is vettem.

Fotós: Budai Mihály

Mikor alapítottad a márkádat? Miért pont ezt a nevet adtad neki, van jelentősége?

Amikor elkezdtem cipőket készíteni, már biztos voltam benne, hogy egy márkanév alatt fognak futni, sőt azt is tudtam mi lesz ez. A szobatársnőim a kollégiumban Frida egyik betétdalában hallották meg, hogy a nevemet éneklik: „Todos me dicen el negro, llorona”. Ők azóta is Yoronnának becéznek, jól hangzik, megtetszett.

A márkám megalapítását az első bemutatómra, a Hybrid Factory Projectre datálom, amire 2013 decemberében került sor. Sirbik Attilával együtt dolgoztunk, aki a művészeti- és projektvezető szerepében komoly szervezőmunkával járult hozzá a projekt megvalósulásához.

Öt író és három képzőművész alkotásaival áll párhuzamban a bemutatott kollekció. A művészek alkotói stílusát szem előtt tartva terveztem meg a nekik való darabot, majd az írók ebből kiindulva történetet fontak köré, a képzőművészek alkottak, ezzel kontextusba helyezve a cipőt. Például Szöllősi Géza hússzobraiból inspirálódva egy karakteres cipő született, ami Bartók Imre fantáziájában Hasfelmetsző Jack-et valamiféle misztikus módon gyilkosságra késztette.

Fotós: Budai Mihály

Rendkívül izgalmas lett az eredmény, egy komplex „műsor” valósult meg. A művészek a cipőikben vonultak a beinstallált térbe. A fölolvasás hatását fokozta a zene, ami külön a szövegekhez íródott.

Az összművészeti projekt résztvevői Fenyvesi Orsolya, Áfra János, Bartók Imre, Karafiáth Orsolya és Simon Márton írók, valamint Verebics Ágnes, Kozma Andrea és Szöllősi Géza képzőművészek. A zenét Antal Attila, Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína szerezte és adta elő.

Képen: Fenyvesi Orsolya és a cipő.

Fotós: Bach Máté

 

A teljes kollekció a szövegekkel a weblapomon megtalálhatók.

Mik az inspirációid egyes cipőkre nézve? Honnan gyűjtöd az inspirációkat?

Igyekszem nyitott szemmel járni, nagy hatással van rám minden, amit látok, sokszor kapcsolódik nálam érzés a képekhez, és igyekszem elraktározni ezeket. Különböző anyagokat és textúrákat tapintani, hangok és illatok alapján csukott szemmel képeket, történeteket képzelni magam elé. Sokszor használom ezeket az élményeket a tervezésnél. De ha látok valamit, ami nagyon megtetszik, szándékosan nem veszem elő, amíg meg nem kopik a kép, hogy ne legyek a hatása alatt. Igyekszem elérni, hogy a tudatalattimban alakuljon ki egy fúzió. Volt már rá példa, hogy félálomban villant fel egy cipő képe. Éppen készülőben van egy ilyen bakancs mintadarabja.

A bemutatott modelleket természetesen a művészek munkái ihlették.

Kik a célközönség, akiknek tervezel?

Fiataloknak tervezek, akik szeretik a vagány eleganciát. Olyanoknak, akiknek elegük van a tömegtermelés produktumaiból, és értékelik, hogy ezek a cipők kézzel készülnek a legapróbb részletig, hogy saját ízlésük szerint állíthatják össze a színeket, anyagokat.

Lehet esetleg nálad vásárolni is?

A weblapomon működik a bolt, illetve az etsy-n is fenntartok egy felületet.

De bárhogy is ér el valaki, bejöhet a műhelyembe, ahol lemérem a lábát, választhat az aktuális bőrkínálatból és kézbe veheti a bemutatódarabokat. A régebbi modellek a facebook oldalamon találhatók, ezek közül is lehet rendelni.

Mi a célod a jövőben? Szeretnéd nemzetközivé tenni a márkádat?

Következő lépésként interneten szeretném elterjeszteni a Yoronnát külföldön is. Egyelőre Magyarországra és Nyugat-Európára terjed a marketing, de lassan bevonom a Balkánt is. A

tavaszi-nyári kollekciómat már néhány üzletben is forgalmazom majd.

Vannak-e terveid ezzel kapcsolatosan?

Most dolgozom az új tavaszi-nyári kollekciómon, amiben új anyagokkal és formákkal kísérletezem, de erről most nem mondanék többet, nemsokára megjelennek az internetes felületeimen.

 

Köszönöm.

 

www.yoronna.com

www.facebook.com/yoronna

www.etsy.com/shop/YoronnaShoes

 

Fotók: Budai Mihály.

 

By: Suha Dóra.