1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Hegedűs Dóra divattervezővel
Interjú Hegedűs Dóra divattervezővel

Interjú Hegedűs Dóra divattervezővel

0
0

Bemutatunk nektek egy újabb fiatal tehetséges tervezőt, aki jelenleg a Mome textil szakára jár. Nem csak tervezőként tevékenykedik, hanem stylisztként is nagyon kreatív és izgalmas projekteket valósít meg.

A most induló Wonderground márkát csinálja, még két társával Hársfalvi Rékával és Karácsony Lénával együtt. Elsősorban formában szeret gondolkozni, és kedveli a geometriát.

Mindig is tervezni akartál, csak ez vonzott igazából?

Mint a legtöbbünk számára, számomra is voltak mellék utak. Színjátszással foglalkoztam, és érdekelt még mellette a rendezés és a jelmez is. Aztán tizennyolc évesen eldöntöttem, hogy rajziskolába és előkészítőre fogok járni, ami mellett gyakornokoskodtam  ’Je suis belle’ –nél  és ezt követően csak 3. próbálkozásra, de fel is vettek. Jelenleg a MOME-n tanulok, előtte a Kreán voltam egy évig.  Mindegyik iskolát nagyon szerettem, mindegyik iskola mást adott. Nagymamám varrónő, részben azt hiszem ez is közrejátszott abban, hogy ruhákkal foglalkozzak.

Mi az ami inspirál téged?

Mi nem? Igazából bármi, felülünk egy metróra, elkezdünk beszélgetni a barátnőmmel és hirtelen eszünkbe jut valami ott is, könyvek, színházi darabok, filmek, és akkor jön is az ötlet, hogy hú erre akkor most vagy tervezni kéne, vagy egy fotósorozatot csinálni! Jelenleg stylistként is tevékenykedem. Egy kreatív csoportban dolgozunk ezzel az említett fotós barátnőmmel, így nem csak ruhákban tudok gondolkodni, hanem egész fotósorozatokban, vagy editoriálokban. Ez egy nagyon jó dolog.

Mi a kedvenc színed?

Lila meg a kék, meg most újabban a mentazöld.  Nagyon sokat hordok feketetét, a színeket annyira nem szeretem magamon, maximum csak részletekben. Ami a tervezést illeti, pedig eléggé formaorientált vagyok, ezért ott kevés színt, fehéret, feketét és szürke árnyaltait használom. Úgy gondolom, minél sterilebb egy szín annál jobban tudok a formára koncentrálni.

 

KREA, 2. félév vizsgamunka
foto: Wanda Martin
styling: Kissmark
haj: Zsanett Fabian
smink: Eszter Magyar
modell: Jackson Rado (VM)

 

Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?

Nagyon szeretem az geometrikus, éles, és minimál dolgokat, az origami nagyvonalú hajtásait. Mivel ruhaszövő szakos leszek, nem csak formában kell gondolkodnom, hanem struktúrában is, de szerencsére számomra az is nagyon vonzó.

Élvezed, és kedveled a csapatmunkát?

Igen, ha jó a csapat. Most is csapatban dolgozunk, éppen a Gombold újra kapcsán.  Nagyon fontos, hogy olyan emberekkel legyek, akikkel valóban tudjunk együtt dolgozni. Erre példa még, hogy a fotósommal legjobb barátnők vagyunk, vele mindenhova együtt is járunk és együtt is gondolkozunk, így ez egy nagyon szerencsés párosítás nálunk. Valamint a MOME-n folyamatosan egy éve csapatokban dolgozunk, már ott is muszáj belerázódnunk a kooperatív munkákba, ami aztán többé-kevésbé működik is.

exkluzív editorial a Philosophy magazin részére
http://philosophy-magazine.com/
Photo: Wanda Martin

Creative: Dora Hegedus- Wanda Martin

Styling: Kissmark
Make-up: Karolina Neszteli
Hair: Koczka
Models: Lisa/vm, Zoltan/art
kabát: DoraHegedus

 Benne vagy egy márkában?

Wonderground…  Most álltunk össze nem olyan rég a Gombold újra miatt, mint azt az imént említettem.  Budapest Wonderground néven készítettünk egy férfi mini kollekciót.  Sulis osztálytársakkal csináljuk hárman, és most tovább is jutottunk a Gombod újra döntőjébe, amit nagyon várunk! https://www.facebook.com/bpwonderground

Kikkel alapítottad a márkád?

Hársfalvi Rékával és Karácsony Lénával (https://www.facebook.com/lenaswonderland)

Milyen az új kollekciótok?

Nagyon színes, friss, nagyvonalú és elég underground.

Kik a célközösségeket?

A fiatal srácok.  De tervezzük, hogy lányoknak is kialakítunk egy irányvonalat.

London, teszt fotó
fotó: Wanda
modell: Harry (d1)

 

Példaképed?

Konkrét példaképem nincs, de vannak akiknek a munkásságát mindenképp példaértékűnek tartom. Mojzes Dóri volt az első ilyen. Akkor ismertem meg a munkáit , amikor diplomázott, és azóta követem, mit csinál. Pár év alatt nagyon komoly, nemzetközileg ismert márkát épített ki. Már Japánba és  New York-ban is árulják a kollekcióit. Számomra ez példaértékű. Ezen kívül a magyarok között még a USE-t nagyon szeretem.  Őket precizitás szempontjából emelném ki.  Godena-Juhász Attila tanított is a Kreán, és úgy gondolom nagyon sok dolgot tudtam tanulni tőle.

Külföldiek közül pedig Hedi Slimane, aki jelenleg a Saint Lauren tervezője, akit kiemelnék. Nagyon szerettem már amikor Dior Homme-nak tervezett. Szeretem ezt a rock’n’ roll irányt, amit képvisel.:)

Mi jelent számodra a divat és a stílus?

Ezzel nem nagyon szoktam foglalkozni, nem vagyok erőszakosan divat és stílus orientált. Persze figyelem a trend reports-okat és az éppen futó bemutatókat, de inkább fontos az, hogy ezt te hogy fordítod le magadnak.

 Fall ins Kristal sorozatból, Hoffmann: Az arany virág cserép c. regény után
Maszk: Horváth Jennifer, Hegedűs Dóra
fotó: Wanda
styling: Horváth Ottó
smink: Neszteli Karolina
haj: Zsolt Subert (saco)
modellek: Ben, Gina (vm)

 

Mi az álmod?

Mindenképpen szeretnék menni külföldre majd tanulni is és lehet gyakornokoskodni is valamelyik nagyobb divatháznál. Később aztán saját márkát szeretnék, de ezt csak azután tevezem komolyabban kialakítani, hogy eleget tanultam és tapasztaltam itthon és külföldön egyaránt.

 KREA, 1. félév vizsgamunka, alternatív anyaghasználat

https://www.facebook.com/dorahegedusfshn
http://dorahegedusfshn.tumblr.com/