1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Horváth Henrietta ékszertervezővel
Interjú Horváth Henrietta ékszertervezővel

Interjú Horváth Henrietta ékszertervezővel

0
0

Bemutatkozik nálunk egy tehetséges ékszertervező, aki jelenleg a Budai Rajziskola ötvös szakán próbálja meg elsajátítani az ékszerkészítés csínját-bínját. Horváth Henrietta munkáit egyaránt jellemzik a harmonikus arányszerkesztések és a kifogástalan anyaghasználat. A természet és a modern, letisztult formák találkozásának során születnek meg egyedülálló művei. Az első kollekciója 2015 januárjában kerül bemutatásra. Addig is hoztunk nektek egy kis ízelítőt csodás ékszereiből.

 

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ékszertervezéssel foglalkozz?

Hobbi szinten mindig is szerettem ékszereket készíteni, de ennél többet szerettem volna. Tavaly jelentkeztem a Budai Rajziskola ötvös szakára. Itt olyan ötvösművészektől tanulhatok, mint Gera Noémi, Egri Zoltán, Hajdu László. Úgy érzem itt megtaláltam azt, amit szívből tudok csinálni. Amennyire csak tehetem minden időmet az alkotásnak szentelem, ha délután hazaérek, otthon folytatom a tervezést. Azt hiszem ez egy véget nem érő folyamat, mindig jönnek az újabb és újabb ötletek. A kivitelezésben és a kreatív gondolkodás fejlesztésében pedig rengeteg segítséget kapok tanáraimtól.

Mi az ami legjobban inspirál tervezés közben?

Leginkább a természeti formák. Szeretem a harmonikus arányokat, letisztult formákat, de van, hogy egy művészeti alkotás, vagy egy épület formája inspirál. Tanáraimtól kapott feladatoknál a gyűjtőmunka sokat segít a feladat elmélyülésében. Letisztult ékszereket igyekszem készíteni, imádom például a nagy gyűrűket amik, figyelemfelkeltőek mégis tartják a finom formavilágot.

Tudnál olyan ötvösművészt mondani, akinek a munkássága ösztönzően hat rád?

Szívesen nézek be kisebb galériákba, design üzletekbe. Figyelemmel kísérem a kortárs ékszertervezők munkáit. Szerencsémre Gera Noémi munkásságát pedig egészen közelről figyelhetem. Játékos, izgalmas világa és szabad gondolkodása inspiráló. Mindig többre sarkall, gyakorlati és kreatív oldalról is sokat segít a fejlődésben és a maximumot hozza ki belőlem.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Ami a legfontosabb jelenleg az a szakmai vizsgamunkám. Szeretném a Budai Rajziskola felnőttképzésén továbbfejleszteni tudásomat, a lehető legtöbb tervemet kivitelezni. Ugyanakkor, ha későbbiekben minél több emberhez eljutnának az ékszereim. Távolabbi jövőt tekintve pedig textiles és grafikus barátnőimmel tervezünk közös projectet.

Van konkrét célközönséged?

Fiatal nők számára tervezek, akik az extrémebb, nem túl megszokott darabokat is szívesen viselik.

 

By Szabó Dóra