1. Home
  2. Fashion
  3. Interjú Javor Alexandra sminkessel

Interjú Javor Alexandra sminkessel

0
0

Egy tehetséges sminkes osztja meg most veletek a tapasztalatait, aki jelenleg Londonban él és munkálkodik. A nemes egyszerűség híve, és talán éppen ezért olyan frappánsak a sminkjei.

 

Mesélnél magadról, mióta sminkelsz? Miért pont ezt a szakmát választottad? (Hogy kezdődött?)
Amerikai-Magyar származású  “sminkes/makeup artist” vagyok ( idézőjelbe tettem, mivel nem szeretem így hívni magam) , aki 2004 körül debütált először mint “sminkes”, de már kiskora óta nem félt anyu ezüst szemhéj festékével és magenta pink rúzsával megtámadni a barátnőit.

Mindig is szerettem volna valami olyat csinálni ami kreatív. Imádtam rajzolni, festeni, “alkotni”… A másik kedvenc időtöltésem az álmodozás volt. Rengeteg Barbie babám volt meg mindenfele más babám is és imádtam a sminkjeiket! Barátnőket, babysittereket meg persze magamat mindig is kifestettem … Szerintem temperát is kentem néha a számra, mert olyan szép piros volt a színe. Ha az időt előre tekerjük kb. általános iskola 7-8. osztályig akkor újra előjött ez a nagy sminkelési rohamom, mivel mint sok fiatal, borzasztóan nem tetszettem magamnak s a bőrömmel is voltak problémák. Nyilván akkoriban nem ugyan azokkal a technikákkal dolgoztam mint most, DE legalább rájöttem hogy jobban érzem magam a sminktől, mentálisan. Szerintem ez volt a kezdete mindennek….
 
Mit jelent számodra a sminkelés?
Igazából nem tudom mit jelent nekem a sminkelés. Az utóbbi pár évben egy kicsit nagyobb skálán nézem a dolgokat. Régebben csak a sminkkeléssel foglalkoztam főleg, mert inkább olyan munkáim voltak hogy ki kellett festeni a modelleket/előadókat/klienseket. Az utolsó 3-4 évem Budapesten volt a legintenzívebb, mivel többnyire live TV-ben dolgoztam.
Rájöttem hogy a sminkes nem csak fest hanem barát, művész, lelki társ és egy nagyon erős személyiséggel rendelkező valaki. Rendelkezünk egy olyan mágiával, amivel valakit boldogabbá, magabiztosabbá tudunk változtatni… Nem csak azzal hogy szebbé tesszük az illetőt, hanem mert a klienseink érzik hogy törődünk velük és a lehető legjobbat akarjuk nekik. Segítségünkkel átváltoznak az emberek személyiségeik!
.
Mennyire szeretsz játszani a színekkel?
.

Őszintén szólva most már annyira nem játszok a színekkel, ha csak nem ez a kérés. Most mar inkább arra fókuszálok hogy a bőr legyen gyönyörű és a lehető legéletszerűbb, párosítva előnyős vonások kiemelésével.

Ennek ellenére imádok böngészni a neten, editoriálokat és különböző képeket, nem beszélve a rengeteg YouTube-on található eszméletlen tehetséggel rendelkező sminkes színes tutorialjait megnézni. Nagyon tisztelem és támogatom más sminkesek munkáit, borzasztóan fontosnak találom ezt annak érdekeben hogy a szakma haladjon előrefele.

Szerinted mi a jó smink titka? Milyen speciális szépség trükkökhöz ragaszkodsz?
.
A titok nagyon egyszer és biztosan ismeri a mondást mindenki : A kevesebb az több!!! 

A legalapabb és fontosabb “trükk” a helyes bőrápolás…  Meg kell értenünk hogy a bőr egy elő, érző szerv amit okosan és a lehető legjobban kell tartani.


Egy másik fontos említeni való a szemöldök, amit sokszor úgy gondolom hogy ha a szemöldökök beszelni tudnának, sok pszichiater milliomos lenne… nem szabad kínozni a szemöldököket!


Milyen termékeket használsz?
Mindenféle terméket használok, mivel minden cégnek van előnyösebb és borzasztó terméke.
Próbálom mindig észben tartani milyen a kliens bőre, kora és hogy milyen alkalomra készül a smink, illetve hogyan szeretné érezni magát.Rengeteg terméket használok mindenféle cégtől, leginkább textúrákra megyek rá. Mennyire pigmentált, kenhető, tartós, szárít, hidratál, változik-e a színe oxidálástól, porladozik-e… stb.
.
Mit tanácsolnál a mindennapi arcápolással kapcsolatban? Mire kell figyelni?
.

A legfontosabb a külső és belső egészség. Fontos a helyes táplálkozás és, hogy elegendő vizet juttassunk a szervezetünkbe. Fölöslegesen ne piszkáljuk a bőrünket!

Termék választásnál mindig el kell olvasni az összetevőket és észben tartani hogy a felsorolásban amik elöl vannak, abból van-e a legtöbb! (Sűrűn a hirdetett összetevők csak ici pici mennyiségben találhatóak a termékekben).
Egy másik fontos tipp, ami szomorú de igaz, sajnos a legtöbb (nem mindegyik) eladó nem tudja vagy nem érdekli hogy milyen az a bizonyos termék, vagy nem tudja jól diagnosztizálni melyik termék lesz a legjobb neked, így azt javaslom használd az internetet és kutass a termékek után!

Milyen munkákat szoktál vállalni, miből van a legtöbb felkérés?
.
Mindenhol borzasztóan nehéz munkát találni ebben a szakmában. Csak úgy tudsz munkát kapni ha úgy állsz hozzá a dologhoz, hogy mindennap egy kihívás vagy egy küldetés ahhoz hogy egyre közelebb kerüljél az “álom” munkádhoz… Ami általában ugyan az mindenkinél (nálam is az volt), bekerülni egy ügynökséghez és körbe utazni a világot, izgalmasabbnál izgalmasabb forgatásokon, fotózásokon dolgozni. Személy szerint már nem kívánom ezt, nem tudom hogy azért mert megszólalt a realitás hangja, vagy a prioritásaim megváltoztak, de talán a kevereke a kettőnek.Magyarországon évekig fotózásokon és divatbemutatókon dolgoztam vagy ingyen vagy képekért illetve publikalasert/reklámért cserébe.Volt sok kollaboráció is. Próbáltam minél jobban reklámozni magam, hogy lássak a szakmabeliek, hogy egyáltalán létezem és akarok dolgozni! Minden munkát elvállaltam ami csak jött. Nem volt egyszerű de megérte. Az utolsó pár évben zsonglőrködtem a fotózások és a TV munkákkal. Inkább ilyen munkáim voltak.
New Yorkban hasonló volt a szituáció, de nem volt semmi TV-s kapcsolat így ez kimaradt az életemből. Leginkább fotózások voltak, és volt szerencsém egy kis filmen dolgozni.
Londonban, ahol most élek, eleinte pár hónapig egy smink iskolában tanítottam és emellett dolgozgattam ismerősökkel fotózásokon plusz egy-ket divat filmen.

Sok felkérés nincsen, de nem is reklámozom úgy magam mint anno. Szeretnék inkább a szépségszakma üzleti részében elhelyezkedni emellett a blogomat írni.

Sajnos azt kell mondanom hogy rengeteg a szakember és senki se akar fizetni, én viszont már nem tehetem meg hogy ingyen vállalom a munkákat…maximum barátoknak.

.
Szerinted, merre tart a magyar fashion szakma?
.
Szerintem lassan de biztosan halad előrefelé, nagyon sok kreatív és izgalmas víziókkal rendelkező tervező, stylist és “fashionista” van Magyarországon. Ha egy dolog lenne ami szerintem a legjobban hátráltatná az embereket divatvilág, az az hogy még mindig túlságosan azzal törődnek az emberek hogy a másik illető hogy néz ki.
Lehet hogy ez totálisan hülyén hangzik, de pl. New Yorkban imádtam hogy az emberek magukkal törődtek, sose éreztem magam úgy hogy bámulnak vagy kinéznek azért amit felvettem vagy ahogyan kifestettem magam és ez egy fantasztikus érzés. Szerintem Magyarországon túlságosan elítélik és megítélik az embereket a külsejük alapján, így senki se mer más lenni, aki igen az egyből csak a rosszat kapja…  Szerintem ez borzasztó!!

Emiatt, úgy látom, hogy mindenki elég hasonlóan néz ki csak azért hogy beilleszkedjen.
Amíg Budapesten éltem én is ezt csináltam, most hogy az utóbbi pár évben éltem New Yorkban, ráadásul a Bronxban, most pedig Londonban ahol az emberek sokkal liberálisabban élnek és kevésbé törődnek a másik kinézetével, nem érzem magam rosszul ha nem úgy vagyok felöltözve/kifestve minden nap mint aki eseményre készül.
Mi 2012 tavasz-nyár legsikkesebb smink trendje?
.

Rendezetlen szemöldök, ragyogó, hidratált bőr. Használjatok krémes állagú kiemelőt az arc csontok legkiemelkedőbb pontjaira és krémes állagú bronzosítókat!

 

Mit üzensz a fiatal feltörekvő sminkeseknek?

Legyetek erősek, kitartóak es alázatosak!! Sose keverjétek a munkát meg a barátságot! Böngésszetek sokat az interneten, figyeljetek más sminkesek munkáit, rengeteget tanulhatunk egymástól!

.
Mik a terveid a jövőre nézve? Van olyan álmod, ami nem teljesült még be?
Szerencsére megkaptam a lehetőséget hogy elkezdjek dolgozni a szépség ipar üzleti oldalán is, egy fantasztikus cégnek, a Benefit Cosmetics-nek! Most ez a legfontosabb, hogy a munkámat csináljam és további sikereket hozzak a cégnek. Nem teljesült az az álmom hogy egy ügynökséghez kerüljek be és körbe utazzam a világot és izgalmas projekteken dolgozhassak, viszont ennek ellenére abszolút elégedettnek és boldognak érzem magam ott ahol vagyok! 🙂