1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Muskotál Dénes 1MinD1 márka designerével

Interjú Muskotál Dénes 1MinD1 márka designerével

0
0

 

Egyre népszerűbbek az újra felhasználható anyagokból készült ékszerek, és kiegészítők. Muskotál Dénes munkái jó példát adnak arra, hogy mennyire jópofa dolgokat lehet létrehozni például a bicikligumiból.

Ékszerei egyaránt környezettudatos, zöld barát ékszerek, ugyanakkor különlegesek is. Számára ez eleinte hobbinak indult, magának készített öveket, majd egyre jobban megtetszett a környezetének, így kezdett ezzel aztán komolyabban foglalkozni az egyébként mozigépészként tevékenykedő Dénes.

 

Miért pont ezt a pályát választottad? Mióta foglalkozol ékszertervezéssel?

 

Minden úgy kezdődött, hogy autószerelő és villamossági szerelőként végeztem, de hamar rájöttem, hogy nem ebben a szakmában akarok dolgozni. Sokáig gondolkoztam azon, hogy mit kezdjek az életemmel, és akkor kezdtem el mozigépészettel foglalkozni, ami mellett nem volt ugyan sok szabadidőm, de szerettem volna a kreatív énemet is kibontakoztatni. Onnan jött, hogy zenéljek, de evvel csak magamat szórakoztattam, másokat kevésbé. Mindig szerettem rajzolni, és nagyon vonzottak a művészetek. Mikor főiskolára jártam, és ahelyett, hogy a diplomámmal foglalkoztam volna, sokkal jobban érdekelt minden más. Ekkor kezdtem el öveket készíteni. Először hobbinak indult.

A 80as években már csináltak külsőből öveket, de amikor elkezdtem evvel foglalkozni, akkor egy csapat foglalkozott ilyesmivel. A divat hullámzó, hol kimegy a divatból valami, hol visszajön. Így volt ez a kerékpár gumivel is. Ma már újra nagyon divatossá vált az újrahasznosítás. Pont jó időben voltam jó helyen. Először ismerősök kötött terjedt el a híre, majd jelentkeztem a WAMP-ra, ahol pedig megtaláltam a felvásárló közönségemet. Az elején elsősorban öveket terveztem, ékszereket később. Az úgy indult, hogy eltörtem a bokámat, és nem nagyon tudtam mit csinálni magammal, és rengeteg belsőm volt. Így nyakláncokat, fülbevalókat , karkötőt kezdtem el fűzni és egyre jobban kifejlesztettem azt a technikát amivel ma is dolgozom.

 

Honnan jött ez az ötlet, hogy bicikli belsőkből csinálj kiegészítőket?

Nagyon sok biciklibelsőm volt otthon, majd ezeket elkezdtem alakítani. Ezt 5 éve 2008ban kezdtem el. Karácsonykor készítettem el a wampra begipszelt lábbal az első ékszereket. Nagy sikere lett, nagyon tetszett mindenkinek. Most igen népszerű az újra felhasznosítás, és érdeklődnek is az emberek az ilyen fajta munkák iránt.

Milyen technikákkal dolgozol még?

 

Szinte csak gumibelsőkkel dolgozok, de néha a bőrhöz is hozzányúlok. Sokan nézik bőrnek a munkáimat. Régóta gondolkozok, hogy létrehozok egy bőrből készült kollekciót és ezt a biciklibelsőből készült munkák mellé rakom, hogy vajon milyen reakciót vált majd ki a két anyag különbsége.

 

               Hogyan kezdesz neki az ékszer tervezés folyamatának? Miből inspirálódsz?

Legtöbbször természetből inspirálódom.  Sokat adok a barátaim véleményére. A barátnőm a legfőbb kritikusom, és neki mutatom meg elsőnek az ékszereket. Elkezdek kísérletezni az anyaggal, formálom, míg végül kialakul belőle valami.

Hol szoktál alkotni?

Van egy műhelyem, ott készítem el a munkáimat, de néha a gépházban is csinálom az ékszereket, ha úgy adódik. Folyamatosan gyűjtöm a boltokból a biciklibelsőket, amibe egy barátom segít. Együtt szedjük össze kocsival, majd nála is raktározzuk a pincében, és ott is dolgozzuk fel.

 

Milyen korosztályt szólítasz meg?

Nagy megdöbbenésemre, azt gondoltam, hogy legnagyobb érdeklődést a fiatalabb korosztályé lesz, de ők inkább az öveket hordják, és a nyakláncokat az idősebbek. Természetesen majdnem minden korosztály vásárol nálam. Volt már, hogy egy 70 éves amerikai turista vett, de volt 14 éves kislány is. Elég széles a tartomány.

Milyen ékszereket szeretsz?

Leginkább a letisztultabb ékszereket kedvelem, ami nincsen túlcsicsázva és nem csillog. Az ezüstből is a mattosabb ékszerek amik közelebb állnak hozzám.

A tervezésben még részt vesz e valaki?

Az ékszereknél Brodarics Kinga nevű leányzó segít. Voltak nagy ötletei, ami miatt úgy döntöttünk, hogy egy női látásmódot is beleviszünk az ékszerekben. Ő képviseli a lágyabb, női oldalt.

 

Mennyire követed a nemzetközi trendeket?

Természetesen próbálom figyelni, hogy aktuális legyen, de azért nem ülök éjjel nappal a designer kiadványok előtt. Persze, ha kezem közé akad egy nemzetközi kiadvány, néha veszek egy kettőt.

Tervezés mellett mivel töltöd még szabadidődet?

Rengeteget biciklizem. Szeretek természetbe járni, olvasgatni, sportolni, örökmozgó vagyok.

De mellette ps3 addiktív is vagyok (vállalom).

fotó by Börcsök Mihály 

 

Mik a hosszú távú terveid?

Szeretném főállásban csinálni, nem csak mellékállásban, mint ahogy jelenleg van. Nagyszerű lenne, ha felcserélődne, és a mozigépészet lenne a hobbim.