1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Nemes Ákos festőművésszel
Interjú Nemes Ákos festőművésszel

Interjú Nemes Ákos festőművésszel

0
0

A művészettel hogyan kerültél kapcsolatba?

A szüleim nem igayán kényeztettek játékokkal. Inkább könyveket és ruhákat vettek nekem. A gyerekkori emlékemben van egy tudományos enciklopédia ami gyönyörű illusztrációkkal volt tele. Én elkezdtem másolni a rakétákat és később adtam hozzá elemeket a fantáziámból.

Mindig is ezt szeretted volna csinálni, vagy volt más is előtte?

Sok minden szerettem volna foglalkozni, ez elött játéktervező szakon voltam, de végül a festészet mellett voksoltam le.

Van e esetleg olyan tanár, akire nagyon felnézel?

Igen van, Karesznek hívta mindenki. Ő megtanított pontosan látni és mérni, ahogy az a valóságban van.

Van olyan festő, akire nagyon felnézel?

Igen rengeteg festő van, de akiket legjobban kedvelem az Titian, Rembrandt és Picasso.

Mi inspirál az alkotásnál?

Más festők mestermunkái.

Mi jellemzi munkáidat?

Munka a munka és a munka! Sok időt töltök azzal, hogy miként alkossam meg a képeimet. A szépség a magas minőség és a filozófia a festményeim legfontosabb elemei.

Miben klasszikus és miben eltérő az amit képviselsz?

A Reneszánsz korszak nagy hatással van rám. A kedvenc festőimtől ellesve, az ő ecsethasználatukkal igyekszem megalkotni a saját képeimet. Viszont a témáim már mások, amit a modern filozófia kérések és környezetem megfigyelése inspirál.

Hogyan jött, hogy ez az igazi út számodra?

A festés közbe, egy másik tudatállapotba kerülök, egyfajta transz élmény, és ez olyan érzés, mint amikor az istennel kapcsolódunk és ebbe belemélyedünk. Lényegétveszti, amit tudok és egy végeláthatatlan út jelenik meg köztem és az ecset között. Amikor ezt először megtapasztaltam idősebb koromban akkor jöttem rá, hogy ez az út az amin nekem járnom kell.

Honnan jött az alkotás?

Ez mindig is bennem volt. Szerettem a játékaimat gyurmából elkészíteni. Idegesített a játékokban a limitáció, csak arra lehetett használni amire megcsinálták. A gyurmába mindenféle dolgot be lehetett tapasztani hogy komplexebb legyen az, amit csinálok. Imádtam!

Miből meríted az ihletet?

Ez inkább kötelességből jön. Amikor az ihletre vártam akkor nagyon kevés dolgom készült el. A festő elődökre gondolok és a munkáikra mielőtt hozzáérek a vászonhoz. Csak akkor csinálok jó munkát ha alázattal teszem azt.

Milyen koncepciók körül építed ki az anyagaidat?

A saját és online környezetből erednek az ötletek.

Milyen filozófia húzódik meg, a munkáid mögött?

Szeretem kutatni amit más tőlem sokkal intelligensebb emberek írtak meg. James Williams és Carl Young megemlítés képpen.

Persze olyan platformok mint a Youtube, Vimeo, Netflix és különböző weboldalak ahol az emberek megbeszélik az ezzel kapcsolatos gondolataikat, mind nagyon fontosak számomra. Ez mellett szeretem megfigyelni a környezetemet és azt figyelni hogy az emberek miért teszik azt amit tesznek. Mindegy számomra hogy élelmiszert veszek vagy a bankügyi dolgaimat intézem el, az hogy hogyan reagálnak az emberek a jelenlétemre sok mindent elmond és inspirál.

Milyen nehézségekkel kerül szembe egy kezdő művész a világban? Milyen kontra Magyarországon és Nagy Britanniában?

Szerintem ez nagyából ugyan az mindenhol. Lényegtelen hogy te vagy a legjobb a nagy világban ha senki sem veszi észre. Sajnos az, hogy valaki igazán jó legyen az egy személyes döntés.

Miben különbözik a magyar és a brit művészeti oktatás?

Otthon állami szinten működik a legtöbb lehetőség jelenleg habár vannak áttörések. De az hogy nem találtunk több Barcsai Jenőhöz hasonló karaktert Magyarországon az nem véletlen. Nagy Britanniában az egyén egyedisége a legfontosabb és Magyarországon pedig a megfelelés.

Mennyire lehet sikeres egy festő Nagy Britanniában?
Nagyon. Damien Hirst a leggazdagabb művész a földön és ő Bristolban született.

Mennyivel jobb a helyzet külföldön?

Külföldön rájöttek, hogy ha a rendszer nagyon merev, akkor az megöli a kreativitást. De azt hozzá kell, hogy tegyem, hogy ha a rendszertelenség válik úrrá, akkor az ugyan úgy tönkreteszi azt. Jing Jang vagyis a harmónia a két véglet között, az a helyes út szerintem.

Mit gondolsz, a magyar művészek mennyire vannak felkészülve egy külföldi bemutatkozásra?

Az otthoni művészek nagyon jók. Ami nekem feltűnik a kiváló munkákban az az áldozat és odafigyelés. Magyarország eléggé konzervatív kulturálisan és ha ezt az értéket el tudnánk kommunikálni a nyugat felé akkor én Budapestet akár a művészet fővárosaként is tudnám tekinteni. De ehhez aktív támogatási rendszer szükséges. Több mint amit az EU támogat!

A magyar művészet mennyire állja meg a helyét külföldön?

Erre nem tudok választ adni de a személyes tapasztalatom az az hogy senkit sem érdekel hogy honnan jöttél addig amíg nem leszel híres. Én egy közepes méretű városban lakom ahol a nemzeti galériákban belefutsz soha nem hallott magyar festőkbe. Nekem úgy tűnik hogy a nemzetiség nem számít csak a név amit a művész harcol ki magának.

Mi a véleményed a kelet európai avangard művészetről?

Szükség van rá! De én túl konzervatív vagyok hozzá hogy értékeljem. Remélem hogy egyszer megértem.

Mi az, amit adni tud egy alkotás az embereknek, te ehhez hogyan járulsz hozzá, milyen pluszt jelentenek a te műveid?

Ha nyitott vagy rá akkor az egész világnézetedet tudja megváltoztatni. Bennem az egoista rendszert teljesen lerombolta és átértékelődött bennem minden amit az életről gondoltam.

Mesélj a legutóbbi kiállításodról?

Hat ember sírt. Sosem éreztem magam idegenekkel kapcsolatban olyan közel mint akkor. Sokat tanultam belőle és remélem egy napon tiszteletre méltóan össze fogom tudni fogalmazni az élményt. Amúgy fent van YouTube-on is de a minőség az nagyon rossz. Nagy Britanniában volt és az internet az nagyon messze van a magyar színvonalhoz képest.

Mi az ami motivál a mindennapokban?

Az hogy jobb világot haggyak magam után mint amibe születtem.

Mi az ami leblokkol?

A buta és szűk látókörű emberek. Ami nem ugyan az!

A siker mennyire jött könnyen vagy nehezen?

A publukus szemben nem vagyok az. Sőt egy senki vagyok. De amikor megfogom az ecsetet érzem hogy a művész világ alkotói velem vannak és próbálok nekik megfelelni.

Mit gondolsz mi a siker kulcsa?

A kapcsolatok!

Mi a titkod?

Csak a barátaimnak!

Mire vagy legbüszkébb?

A szüleimre.

Mi az, amit senki nem gondolna rólad?

Hogy mennyire szeretem őket.

A szabadidődet mivel töltöd?

Hogy másoknak segítsek.

Mi a kedvenc filmed?

Cloud Atlas

Kedvenc színed?

#0E3A4B

Kedvenc könyved, íród?

Dale Carnegie: How to Win Friends & Influence People

Szenvedélyes ember vagy?

Igen

Mi az, amitől kiteljesedetnek, érzed magad?

Amikor másnak örömet szerzek.

Mi tesz téged elégedetté?

Ha értékes vagyok a társadalom számára.

Kedvenc mondásod?

Artists to my mind are the real architects of change, and not the political legistrators who implement change after the fact! – William S. Borroughs
A művészek az elmémben a változás valódi építészei, és nem a politikai törvényhozók, akik végrehajtják a változást a tény után!

A kávét cukorral vagy cukor nélkül iszod?

Cukor és tej nélkül.

Mik a hosszú távú terveid?

Hogy iskolákat építsek.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

Hogy minél jobb legyek!

Mi az álmod?

Hogy egy jobb világot hagyjak magam után, mint amibe születtem!