1. Home
  2. Egyéb
  3. Interjú Pető Detti makeup artisttal
Interjú Pető Detti makeup artisttal

Interjú Pető Detti makeup artisttal

0
0

Most megkérdeztünk egy nagyon kiemelkedő sminkest, hogy milyenek a tapasztalatai és miért kezdett el a divatban működni. Detti sokáig erősítette a Mac csapatát. A Forgeron Studio-val együtt szokott dolgozni, ezért már találkozhattatok a munkáival korábban.

 

Honnan jött a sminkelés, mint ötlet, hogy ebbe komolyan, vállalkozás szinten is belevágj?

Az az igazság, hogy körülbelül 21 éves koromig nem igazán érdekelt az életem, nem nagyon törődtem semmivel. Nem volt előttem se cél, se jövőkép. 2012-ig, mikor ugyanis jött egy törés az életemben, történt valami, ami ráébresztett arra, hogy az az út, amin haladok, nem vezet sehová és lépnem kell. 

Ha őszinte akarok lenni, nem tudom miért éppen a smink. Mindig is vonzott a művészetek világa. Talán Apukám miatt, aki gyönyörűen fest és rajzol. Talán az ő példája segített az indulásban. Láttam, ahogy szenvedélybetegsége miatt hagyja elpazarolódni azt a tehetséget, amire én úgy felnézek.

Véletlenszerűen találtam egy smink iskolát, és gondoltam miért ne?! Az is művészet.

Elköltöztem Székesfehérvárról, ahol felnőttem, és Budapesten kezdtem sminkelést tanulni. Már az első iskolai napomon ráébredtem, hogy jó helyen vagyok, hogy megtaláltam azt, amit addig nem is kerestem, csak tudat alatt esetleg. Nagyon szerettem. Láttam az élet igazi értelmét, és hogy a kihívások azért vannak, hogy legyűrjük őket.

Még a sminkiskola alatt sikerült bekerülnöm a MAC csapatába, aminek nagyon sokat köszönhetek a mai napig. Nem mondom, hogy nem volt nehéz az indulásom, de megérte. Hihetetlenül sokat adott az az időszak számomra, nagy tanítóm volt.

Photo Edina Csoboth Styling Bernadett Kovács- Forgeron Studio Makeup Detti PetőHair Sándor Frona

 

 

Ehhez képest ma már tanítasz is. Magyarországon egyedüliként tartasz face chart oktatást. Mesélnél erről?

Sminkesként mindig is közel állt hozzám a művészetek világa, több ágazatában bontogattam szárnyaim. Rajzoltam, festettem és a szobrászat is rejtelmeibe is belevetettem magam. A közös mindenhol az volt, hogy munkáim középpontjába mindig az emberi arc került.

A MAC-nél töltött éveim alatt ismerkedtem meg a face chart festéssel, ahol különböző arcformákat keltettünk életre sminktermékeket felhasználva speciális rajzlapon. Nagyon sokat tanultam, és az is sokat segített, hogy egy adott smink elkészítése után feljegyezhettük a használt termékek listáját, így a smink pontos mását tudtuk reprodukálni face chart formájában.

A face chart mára művészeti ággá nőtte ki magát, külföldön sminkiskolák épülnek fel erre a technikára, ezért tartottam fontosnak hogy Magyarországon is jelen legyen ez a modern oktatási forma. Örülök, hogy itthon elsőként én hirdethetem a face chart jelentőségét. Ha több információra vágysz a face charttal kapcsolatban, nyugodtan keress vagy less rá @petodetti instagram oldalamra.

 

Mi a mottód?

Rengeteg mottóm van. Sokat segítenek a hétköznapokban, történjen jó vagy rossz dolog. …ha nem történik semmi… Arra is van mottóm.

Talán a legfontosabbat mégis megosztanám:

-Bátran, de szívből. – Mindenbe vágj bele, amiről álmodsz, de az út során ne veszítsd el a szívet magadból.

Mercedes Benz Fashion week PRÁGAE

 

Természetes vagy extrém smink?

Természetes!

Szerinted mennyire lehet sikeres egy sminkes Magyarországon?

Ide születtél. Itt élsz. Itt kell kihoznod a maximumot. Vagy csinálod, vagy nem. Te döntésed. Vádaskodni, kifogást találni mindenhol lehet.

Úgy gondolom a valódi sikerért bárhol a Világon meg kell küzdened.

Fotó: Edina Csoboth , Smink: Pető Detti, Haj: Tóth Viktoria Ruha: Sármán Nóra

 

Mit gondolsz mi a siker kulcsa?

Ha megadatik, hogy azt csinálhatod, amit szeretsz, ragadj meg minden lehetőséget és adj bele mindent. Annyira sokat mondjuk, de annyira kevesen fogadjuk meg – Tényleg csak egyetlen egyszer élsz!

Mindig van tovább, mindig van mit tanulni. Legyen előtted cél. Lásd meg, ha valaki jobb Nálad, ismerd el és tanulj Tőle.

Fotó: Bogi Peruzzi

 

Mire vagy legbüszkébb?

Miután már egy éve eljöttem előző és egyben első munkahelyemről, több mint 100 fotózáson és forgatáson vettem részt. Sikeresen elindítottam Magyarországon egy olyan workshopot, már-már hullámot, amire rettentő büszke vagyok. Tartottam attól, hogy egyedül is képes leszek –e rá, vagy csak egy sikeres cég neve mögött tudok helyt állni. Büszke vagyok, hogy saját, sikeres vállalkozásom van.

 ui.: Persze nem egyedül… az én csodálatos Anyukám, a mindig őszinte és motiváló Kovács Betti barátnőm (Forgeron Studio), a mindig támaszom Alex és Sanyi nélkül nem menne.

Fotó: Bogi Peruzzi  Styling: Kovács Bernadett-Forgern Studio, Smink: Pető Detti

 

Személyes

Mi az, amit senki nem gondolna rólad?

Imádom a reggae zenét. Minden mennyiségben, bárhol és bármikor. Bármeddig.  

Styling: Kovács Bernadett-Forgern Studio, Smink: Pető Detti

Kedvenc könyved, íród, költő?

Olyan jó, hogy ilyet is kérdezel! Imádom a könyveket!

Ha magyar Könyv, akkor mindenképp Melin Cedamus – Szeretlek

Ha magyar író, akkor Szepes Mária.

Ha magyar költő, akkor egyértelműen: Szabó Lőrinc- Semmiért egészen, Enyém volt s mégse enyém ma, Egy kis értelmet a reménynek! , Ellenségeimhez… hmm.. igazából az összes versét sorolhatnám.

Ha külföld… akkor Louise L Hay, mint könyvei, s mint író is. Imádom!

+1 – Shirley MacLaine – Camino- a lélek utazása.

 

Kedvenc mondásod?

Hát… ebből is jó sok van.

– A bölcsesség ajkai zárva maradnak, ha nem talál megértő fülekre. (A kybalion könyv)  –ezt sokan félreérthetik, azt gondolhatják nem mersz vitába szállni, esetleg befolyásolhatnak. Hallgasd végig, ha akarod.. de tudd mi az igazad, és ne akarj erről meggyőzni senkit.

 

A kávét cukorral vagy cukor nélkül iszod?

Inkább kérek szépen egy zöld teát.