1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Hegedűs Annával a Piroshka márka tervezőjével
Interjú Hegedűs Annával a Piroshka márka tervezőjével

Interjú Hegedűs Annával a Piroshka márka tervezőjével

0
0

Piroshka idén másodszorra bukkant fel a Gombold újrán. Nemrég végzett egyetemen a félig német származású tervező. Munkáiban egy sajátos, de divatos világban a magyar népviseletet értelmezi újra.

 

Mióta érdekel a tervezés, már gyerekkorodban is ez mozgatott?

Már gyerekként nagyon közel állt hozzám a tervezés, ennek részben az is oka volt, hogy édesanyám jelmeztervező egy színházban és emellett a nagymamám divatteoretikus volt még az Ndk-ban. Német származású vagyok anyai ágon, így Berlinben nőttem fel és a Hallei Burg Giebichenstein Művészeti Egyetemen szereztem meg két évvel ezelőtt a diplomámat. Nem gondolom, hogy ez a szakma a legszerencsésebb választás, de beleszülettem és nem is tudok mást elképzelni magamnak.

Németországban jobbak a lehetőségek, miért pont Magyarországra jöttél még is?

Nyilván Németországba magasabb az életszínvonal, de nem az ami elsősorban igazán számít. Nem lehet így konkrétan összehasonlítani a két országot, mert mindegyik másért jobb. Az Ndk-ban a szocializmus ideje alatt kiveszett valami a kultúrából, ami pl. Bajorországban megmaradt.

.

Berlin rengeteget fejlődött, jelenleg nagy kulturális élet van ott…

Nagyon nagy hype van jelenleg Berlin körül. Itt nőttem fel, és pont láttam azt az extrém változást ami végbement a rendszerváltás óta. Ezek a dolgok még is úgy érzem kezdenek meghalni, mert kezd kommercializálódni , már nincs meg az az igazi kilencvenes évekbeli autentikus berlini életstílus. Személy szerint Budapestet most izgalmasabb városnak tartom.

Hol végeztél? Hol tanultál?

Egy nagyon kellemes hangulatos kisvárosban Lipcse közelében, a Burg Giebichenstein Kunsthochschule–ban, ugyan olyan színvonalú, mint a Berlini művészeti képzések.  Akadémikus rajztanítás van ott is, hasonlóan a magyar egyetemekhez. Nagyon jó volt ott élni, mert kisebb város lévén mindenki ismert mindenkit és a karok egymás mellett voltak, így betekintést nyertünk más szakmákba is.

Mikor alapítottad a márkád?

Mikor lediplomáztam, felmerült a kérdés, hogyan tovább, aztán egy kialvatlan éjszaka után jött ez az őrült ötlet, hogy vissza kéne mennem gyerekkori hazámba, és úgy döntöttem Budapesten próbálok szerencsét, és evvel egy időben született meg a Piroshka vízió is.

Miért ezt a márka nevet választottad?

A nagymamám Piroska, még gyerekkoromban amikor Magyarországon éltem  apukámmal, ő volt a pótmamám. Nagyon szerettem, és sajnos viszonylag korán halt meg, amikor 16 éves voltam. Varrónő volt Szolnokon és tökéletesen rátudta szabni a ruhákat nőkre. Sajnos akkoriban még nem tudtam, hogy ebbe az irányba megyek, pedig most biztos büszke lenne. Innen ered a név, meg a Piroska egy régi magyar név, és a piros szín is egy fontos elem a magyar népviseletben.

Mi az ami inspirál?

A népviseletek inspirálnak, de nem csak a magyar. Már a főiskolán is, jobban inspiráltak a mindenféle kultúrák népi viseletei mint maga a divat. Most hogy Magyarországon élek a magyart éreztem legkézenfekvőbbnek, amellett hogy identitásom egy része, mert miért inspirálódnék egy ázsiai népi világból. Részben keresem a gyökereimet is . Számomra nagyon fontos, hogy a hagyományt és népviseleti referenciákat vagy motívumokat is belevigyem a tervezésbe, hogy azok új formában tovább élhessenek. Próbálom ötvözni ezt az urbánus viseletekkel, és ez jellemzi a Piroshka márkát is. Érdekelnek a kontrasztok és ellentmondások is.

 

Van példaképed, a tervezők között?

Dior, Alexander  Mcqueen akik sokak számára is példakép. Nagyon szeretem a Haute Couturet és látok azonosságot a népviseletek kézműves és gazdag kidíszítésében. Hisz gyönyörű hímzéseket készítenek a népi kézművesek is. Számomra még kedvenc Walter van Bairendonck világa, ő nem éppen haute couture, de szeretem azt a comic-fele humort amit belevisz a ruháiba.  Vagy a nemet  Wolfgang Joop intellektuális, de romantikus markaja a Wunderkind, ahol gyakornok is voltam.

 

Hol találhatók meg a ruháid?

Heinrich Alkotói Szint-ben a showroomomban találhatóak meg a ruháim.

Mik a jövőbeni terveid?

Szeretném a márkámat népszerűsíteni, kísérletezni az anyagokkal és motívumokkal,  és jelenleg a kékfestéssel. Szeretnek a jövőben meg jobban és hatékonyabban belevonni a hagyományos magyar népművészeti kézműveseket, hímzőket, textileseket és regionális termékeket.

Szeretek továbbra is utazni és más kultúrákból is inspirálódni, elképzelek olyan kollekciókat, akár lehetne ez sorozat is, ahol majd a Piroshkat ötvözöm más kultúrák esztétikai világával is…

http://piroshka.hu

http://facebook.com/piroshkafashion