1. Home
  2. Fashion
  3. Interjú Toth Kristóf divatfotóssal
Interjú Toth Kristóf divatfotóssal

Interjú Toth Kristóf divatfotóssal

0
0

Bemutatjuk nektek Tóth Kristóf divatfotóst. Jellemző rá, hogy kedveli a művészi lestisztult vonalat, a téri beállításokat. Eredetileg modellként csöppent ebbe a világba, és nem olyan régóta foglalkoztatja a fotográfia. 

 

Miért pont a divatfotózást választottad?

Modellként csöppentem bele a divat világába korábban, ekkor tapasztalhattam meg először hogyan is zajlik egy ilyen fotózás. Nagyrészt ennek köszönhető divat orientáltságom a fotográfiában.

 Mióta foglalkozol divatfotózással?

Konkrétan divatfotózással nagyjából 2 éve foglalkozom.

Mik a kedvenc témáid?

Szeretem a hangulatokat, vágyakat, ideálok karakterét megjeleníteni a képekben. De ez mindig változó.

Mi az inspirál?

Sokszor adnak ihletet izgalmas helyszínek, formabontó ruhák, vagy éppen maguk a modellek, de az inspiráció rengeteg féle forrásból megtalálhat.

Vannak e esetleg olyan emberek a szakmában, akiket sokra tartasz?

Nagyon kedvelem Ben Toms munkásságát, szeretem a képeinek hangulatát. Igazán inspirálóak! Illetve Ward Ivan Rafik és Nikola Lamburov fotói is közel állnak hozzám úgy érzem, de rajtuk kívül több kortárs fotós világával is tudok azonosulni. A legnagyobbak sorából pedig Steven Meisel képeit szeretem.

Mennyire fontos számodra, ki a modell?

Ez a legfontosabb a fotózások során számomra! Mint ahogy említettem már korábban, gyakran a modell karaktere inspirál, erre építem az egész koncepciót, vagy pedig úgy keresek modellt, hogy az belepasszoljon a történetbe. A modell nagyon sokat hozzá tud tenni a személyiségével egy fotóhoz! Fontos, hogy ezt felszínre tudja hozni.

Mennyire szólsz bele a stylingba?

Ha saját projektről van szó, akkor egy konkrét elképzeléssel, koncepcióval keresem meg a stylistot, hogy milyen hangulatú, témájú képeket szeretnék, és ő pedig ehhez állítja össze a szetteket. Máskor viszont például portfólió vagy tesztfotózásoknál teljesen szabad kezet adok nekik, mert abszolút megbízok bennük.

Milyen csapatban dolgozni?

Szeretek csapatban dolgozni, jó érzés, ha olyan emberek vesznek körbe a fotózások során, akik mind azon vannak, hogy a maximumot hozzuk ki. Gyorsan kialakult egy állandó csapat, akikkel jól összehangoltan dolgozunk.

Mennyire függ a technikától a műfaj?

Szerintem ez egyáltalán nem a technikától függ! Ugyanúgy lehet egy gyengébb teljesítményű géppel készíteni szép képet, mint a legdrágábbal rosszat. Ez leginkább a kreativitáson múlik, úgy gondolom. Természetesen, ha valaki ott tart, hogy plakát méretben kéri a megrendelő a fotót, akkor nem árt egy komolyabbra váltani.

Melyik volt a legemlékezetesebb projekted?

Az „Away from the city” című projektem volt a legemlékezetesebb talán! Ez volt az első komolyabb önálló anyagom. Több külföldi oldalon is megjelent, többek közt a Fucking Young-on is. Ez egy nagyszerű visszajelzés volt számomra, a továbbiakra nézve.

Általában elégedett vagy?

Leginkább akkor vagyok elégedett magammal, ha jók a visszajelzések. Mindig igyekszem a legtöbbet kihozni a fotózáson, és megfelelni a saját elvárásaimnak, amiket kitűztem magam elé, és természetesen a megrendelőnek, ha arról van szó.

Voltak-e mélypontjaid, amikor úgy érezted abbahagyod?

Szerencsére még nem voltak negatív élményeim egyáltalán.

Szoktál magazinokat, folyóiratokat olvasni?

Természetesen igen! Sajnos itthon viszonylag kevés divatmagazin van jelen, néha inkább külföldről próbálok beszerezni egy-kettőt.

Kedvenc divatmagazinod?

INDIE, Dazed and Confused, DANSK…de akad még egy pár.

Mi az álmod?

Nagy álmom, hogy neves magazinoknak fotózhassak divatanyagokat. Illetve szeretnék egy saját stúdiót, ahol még többet tudnék fotózni profi körülmények között, továbbá egy önálló kiállítást is létrehozni a munkáimból.

 

 

Linkek:

www.kristoftoth.com

www.kristoftoth.tumblr.com

www.facebook.com/KristofTothPhotography