1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Udvardi Attila fotóssal

Interjú Udvardi Attila fotóssal

0
0

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon a divatfotózás, mint műfaj. Most Udvardi Attila fotóst mutatjuk be nektek.

Mikor döntöttél úgy, hogy ezt a pályát választod?

Öt éve szerettem bele a fotózásba, amikor is vettem az akkoriban összekuporgatott pénzemből egy alacsonyabb tudású fényképezőgépet.
Néhány hónapos használat után, körvonalazódott bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben. Ezután kerültem Budapestre.
Akkoriban, még a divatfotózás nem hozott lázba, de mindenképpen fotózást szerettem volna tanulni.
Kis idő elteltével egy jó barátom hatására, (aki nagyon sokat segített ezen a téren) kezdett el érdekelni a divatfotózás is.
Külföldi útjairól visszatérve hozott nekem különböző divatmagazinokat, beszélt nekem a divatfotózás attitűdjéről és kis idő után megtettszett az ebben rejlő szépség.
Ekkoriban még tartottam ettől a fotózási iránytól, mivel nagyon összetett munkáról beszélünk. De belevágtam és elkezdtem asszisztálni a tanulmányaim mellett.
Két és fél éve fotózok divatot, de másfél éve vetettem bele igazán magam.

Hol kezdted a tanulmányaid?

A budapesti Práter utcai fotós iskolába jártam és e-mellett asszisztáltam három évet Almási J.Csaba divatfotósnál a hét minden napján.

Soha nem akartál mással foglalkozni?

Nekem is, mint jó néhány embernek, más dolgok voltak régen fontosak. Akkoriban nekem ez a sport volt. Érettségi után a testnevelési főiskolára akartam járni, de éppen a felvételi előtt egy héttel sportbalesetet szenvedtem és másfél évig nem is tudtam vele normálisan sportolni. Nehéz idők voltak és igen magam alatt voltam, mert ami érdekelt az a kosárlabda és a gördeszka volt akkoriban.
Ez idő alatt kezdtem el fényképezni, mert ugye sportolni nem tudtam még a térdműtét után sem, hosszú ideig.Vizsont egyáltalán nem bánom, hogy így alakult, mert úgy érzem megtaláltam a számomra legjobb hivatást.

A fotózás melyik műfajában képviselteted magad?

Portré és divatfotózás. Emellett saját kedvtelésemre tájképeket készítek.

Milyen témák érdekelnek?

Kísérletezőnek tartom magam, aki törekszik arra, hogy mindig jobb fotókat készítsen.Nagyon kritikus vagyok magammal szemben. Nem elégszem meg a középszerűvel és folyamatosan próbálom fejleszteni a képességeimet.

Inspirálhat pl.egy jó helyszín, a modell, a stáb, a koncepció vagy akár egy jó film ami megragad.
Ha egy téma megfog, akkor azon napokat vagyok képes agyalni, hogyan is lehetne még jobb. Ebben a stáb is nagy szerepet kap.

Az elismert fotósok közül kinek a munkásságát tartod nagyra?

Txema Yeste, Sebastian Kim, David LaChapelle, Patrick Demarchelier, Steven Meisel, stb..

Mennyit alakítasz utólag a képeken?

Amennyit éppen az adott képi világ megkíván.

Mikor vagy elégedett?

Ha elégedett a megrendelő, ha jó visszajelzéseket kapok és ha a stábtagok is elégedettek.És persze nagyon fontos, hogy nekem is tetszen a saját munkám.

Mit gondolsz a magyar divatszakmáról?

Úgy gondolom, hogy jó irányba halad. Sok a tehetség, a fiatalok között is az egész szakmában. Manapság több a merészebb divatanyag is és remek magyar divattervezők vannak, ami szerintem nagyon jó irányba viszi a divatszakmát.

Milyen csapatban dolgozni? 

Mindig is csapatjátékos voltam és számomra a stáb nagyon fontos.Végülis egy munkát az tesz teljessé ha mindenki beleviszi a saját ötleteit, észrevételeit, kreativitását, munkáját.

A fotózásnál mennyire meghatározó stáb munkája, vagy, hogy milyen modellel dolgozol?

Számomra szükséges, hogy legyen stáb. A stáb elengedhetetlen részét képezi a nagy egésznek és ha ez az egész összeáll valami igazán jó dolog tud születni.
A jó modell aranyat ér egy divatanyagban. Ha látok benne valami plusszt, valamit ami megindít akkor nekem is könnyebb a dolgom. Mivel akkor egyből bevillannak bennem a képek.
Ezért is van az, hogyha egy anyaghoz keresünk modellt, akkor fontos tényező, hogy a megfelelő karaktert válasszuk ki hozzá.

Az analóg vagy a digitális technikát részesíted előnyben?

Az analóg fotográfiának van egy sajátos misztikuma, szépsége amit nem lehet digitálissal helyettesíteni.Viszont több okból kifolyólag én a digitálisat részesítem előnyben.

Mi az álmod?

Egyre jobbá fejlődni.Vezető divatmagazinokba fotózni.

Mik a jövőbeni céljaid? Nyitnál esetleg külföld felé is?

Feszegetni fogom a határaimat.A jövőben még több energiát fektetek a fotózásba, szeretnék még több divatanyagot készíteni a közeljövőben. Jó néhány ötletem van amiket megszeretnék valósítani.
Később nyitnék külföld felé is, de az még egy távolabbi cél.