1. Home
  2. Interview
  3. Interjú Varga Aliz sminkessel
Interjú Varga Aliz sminkessel

Interjú Varga Aliz sminkessel

0
0

Aliz nagyon tehetséges sminkes, aki Krea Kortárs Művészeti Iskolában végzett. Több kampánynál is ügyeskedett mint például a DorV clothing vagy az Eosin márkáknál. De jelen volt a  2014-es Central Europian Fashion Days-en, 2015-ben a Mercedes Benz Fashion Week-en és 2016-ban az Elle Fashion Show sminkes csapatában is. Részt vett több klip háttérmunkájában mint például a Belau, Cloud 9+, Ivan and the Parazol és a Zanzinger bandáknál. Aliz nagyon fontosnak tartja a folyamatos fejlődést és a kísérletezés, ugyanakkor az új kihívásoktól sem riad vissza.

Már gyerekkorodban is érdekelt a divat?

A divat már kicsi korom óta érdekel. A dédnagymamámnak női ruha szalonja volt a háború előtt. A  nagymamáimat is remek stílusérzékkel áldotta meg a sors, így már egész kicsi koromban értek impulzusok.  Sokáig babaruhák és korhű jelmezek foglalkoztattak, bonbonos dobozból csináltam Viktoria korabeli kalapokat és levélpapírt antikoltam, de a Barbie korszak kimaradt nálam.

Hogy jellemeznéd a saját stílusodat?

A régi tárgyak, ruhák szeretete megmaradt, szinte mindig van rajtam valami vintage, amit keverek modern darabokkal.  Mind öltözködésben, mind sminkben a franciás stílust kedvelem, rajongok a párizsi nők utánozhatatlan, erőlködés nélküli sikkjéért.

Ruha: Csomor Petra, Foto: Sólyom Balázs, Haj: Dóri Cser, Model: Vivien Bognár
Ruha: Csomor Petra, Foto: Sólyom Balázs, Haj: Dóri Cser, Model: Vivien Bognár

Ki volt a mestered?

A KREA Kortárs Művészeti Iskolában végeztem Smink és Öltözködés kultúra szakon.  Tombor Saroltától lestem a sminkelés fortélyait. Nagyon tisztelem a munkásságát, az ő ízlésese, stílusa meghatározó volt számomra.

Van kedvenc területed a sminkes szakmán belül?

Nagyon szeretem a divatot, a divatsminket, de mostanában főként forgatásokon dolgozom. Ha ki kell emelnem egy területet, amit különösen szeretek, akkor azok a videoklipek. Ebben a műfajban lehet ötvözni a divatot a filmmel. Mivel nem vész el a karakter, de közben talán nem is marad teljesen realisztikus és életszagú. Ez olyan Arany középút.

Szeretsz csapatban dolgozni?

Szeretek, máshogy nem is lehet. Nincs jobb érzés, mint a közös öröm egy kemény nap után, vagy a közös siker.  Persze sok múlik a csapaton, de ha sok kedves ember dolgozik együtt, akkor nagy baj már nem lehet.  Hálás vagyok, mert remek emberekkel találkozhattam, akikkel mindig nagy öröm együtt dolgozni.

Mi az, ami inspirál?

Könyvek, filmek, festmények, fotók és a különböző divat korszakok. Az 1900-as èvek ártatlan, bájos romantikája a kedvencem, de a 20-as, 30-as évek füstös, ábrándos tekintetű női szintúgy.  Aztán a 60-as évek babaarcú szépségei… De onnantól kezdve nekem már minden túl modern. Menthetetlen romantikus vagyok.

Fotó: Várfi István, Model: David (Icon), Haj: Vörös Anett, Styling: Csaba Erika
Fotó: Várfi István, Model: David (Icon), Haj: Vörös Anett, Styling: Csaba Erika

Mi a kedvenc sminkterméked?

Teljesen leszoktam a porállagú termékekről, valamiért nem tetszenek.  Természetesebbnek érzem a krémes, lágy textúrájú anyagokat.

Van valami, ami még nagyon érdekel a sminkes szakma mellett?

Túl sok minden…  Felvettek filmes szakra ( a forgatókönyvírás, rendezés érdekelt) de aztán mégis a smink mellett döntöttem. A ruhatervezés és a gasztronómia is mindig érdekelt.

Mikor vagy elégedett?

Teljesen soha.

Valójában akkor, ha a munkámmal elégedettek.  De én nem tudok teljesen az lenni, mindig van valami, amit utólag másképp csinálnék vagy amit nem èrzek tökèletesnek.  Mindig fejlõdni szeretnék, rengeteg mindent kell még megtanulnom, jobban csinálnom, még nagyon az elején vagyok.

eosine3
Fotó: Boglár Peruzzi, Táska: EOSinE, Haj: Ivan Lazarciuc, Model: Kis Bettina

A szolid vagy erősebb sminket részesíted előnyben?

Változó, de a kevesebb több. A túl sok árnyalat nekem nagyon természet ellenes. Az embert, az arcot, aki a sminket viseli sem szeretem eltūntetni. Nekem néha az apró bõrhibák abszolút nem zavaróak. Sõt. Persze attól függ, hogy milyen anyag. Egy kampányba nem fér bele egy apró heg.

Virag4
Fotó: Várfi István, Model: Virág (Attractive), Haj: Vörös Anett, Styling: Csaba Erika
Fotó: Várfi István, Model: Virág (Attractive), Haj: Vörös Anett, Styling: Csaba Erika
Fotó: Várfi István, Model: Virág (Attractive), Haj: Vörös Anett, Styling: Csaba Erika

Szerinted a magyar fiatalok mennyire bevállalósak smink terén?

Jó lenne ha a bevallósság azt jelentené, hogy meg merjük mutatni a valódi arcunk és nem a ’mű tōkéletesség”- re törekvés lenne a menõ, hanem mondjuk a természetes, üde arc.  Pici korrektor, finom rózsás pirosìtó, szépen szedett szemöldök, ajakápoló  és szempillasprirál.  Fiatalon ritkán van ennél többre szükség.

Milyen jövőbeni terveid vannak?

Szeretnék fejlõdni. Ez a legfontosabb és a maximumra való törekvés.  Szeretnék érdekes, kreatìv munkákat, szeretnék még több embert megismerni. Nekem egyenlõre ennyi pont elég.

 

Fotó: Tornóci András, Stylist: Gucsi Niki, Model: Kecskeméthy Lili
Fotó: Tornóci András, Stylist: Gucsi Niki, Model: Kecskeméthy Lili
test12
Fotó: Tornóci András, Stylist: Gucsi Niki, Model: Kecskeméthy Lili