1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Varga Klaudia Poisonist márka tervezőjével

Interjú Varga Klaudia Poisonist márka tervezőjével

0
0

Bemutatjuk nektek a Poisonist tervezőjét. Nemrég készült el az első fotó portfóliója, amit Misetics Mátyás fotográfus közreműködésével valósult meg. Az egyedi tervezésű táskák és hazai újdonságként a sodrós dohány tárcái mindenféleképpen különleges design termékek és nekünk fashion huntereknek is a kedvenceink lettek. Jelenleg másfél éve bőr design-t és varrást tanul egy MOME-s mestertől.

 

Gyerekkorod óta érdekelt már a tervezés?

Igen, már kiskoromban is papírból vágtam ki és színezgettem ruhákat a játékszereimre, majd idővel ragasztottam, varrtam is, mert még sem lehettek minden nap ugyanabban a ruhában. A bőr matéria szeretete pedig mindig is jelen volt, az alkotás kapcsán mindig is ennek a megmunkálása volt elsődleges vágyam, így tervezési motivációm origója maga a bőr alapanyag.

Hol sajátítottad el a szakmád csínját- bínját?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert Bráda Judit, MOME-s mester magánúton vezet be a bőr design, szabás és varrás fortélyaiba. Egyre mélyebb vizekre evezünk, és ezt nagyon élvezem.

Márkádat mikor alapítottad?

Márkámat 2012 őszén alapítottam. A sok váratlan pozitív visszajelzés mentén, fogalmazódott meg bennem, hogy a l’art pour  l’art-ot behozom egy égisz alá. Ekkor született meg a mottóm is: „Leather is perversion.”

Miért pont az ’Poisonist’ márkanevet választottad?

A ’Poisonist’ szó saját fantáziám szüleménye, eddig nem létezett. Számomra a Méregkeverőt testesíti meg. Kiinduló pontom kétélű volt. Egyrészt a méreg, ha magunkhoz vesszük, metamorfózison visz át bennünket, akár csak egy bőr kiegészítő, aminek viselete által átszellemülhetünk. Másfelől, pedig a méreg készítés is különböző komponensek elegyítése, más-más formájú lombikokba töltve, csak mint az alkotói folyamat maga. A másik keresztmetszete az elnevezésemnek, pedig a természetben fellelhető mérgező élőlények csábító kinézete, mint például a nyílméreg békák nyálkás káprázó színekben játszó bőre, ami reflektálja a szúrós élű bőr tárgyaim csalogató esztétikáját.

Vannak olyan emberek akiket nagyon tisztelsz és felnézel szakmailag?

Elsősorban mesteremre, Bráda Juditra, nagyra értékelem munkásságát, és azt, hogy rengeteg hazai bőr designer csiszolódott szakmai tudása révén, és tisztelem, mert mindezt fáradhatatlanul tisztaszívből teszi. Megemlíteném még Király Tamást, akinek a lénye, számomra mindig is meg fogja testesíteni az a szakmai hozzá állást, amiről sokak példát vehetnek. És végül, de nem utolsó sorban Misetics Mátyás fotográfusra, akivel volt szerencsém együtt dolgozni első fotó portfólióm kapcsán.

Mi kedvenc színed?

A feketét viselem előszeretettel, környezetemben pedig szeretem körbevenni magam mély bordóval.

Kiknek ajánlod a kiegészítőidet? Kik a célközönség?

Ajánlom minden olyan merész, de kifinomult ízlésű nonkonformistának, aki élvezi, ha nem jön vele szemben az utcán, amit visel, aki szereti, ha nem olvad bele a tömeg szürke masszájába, de mindezt nem hetvenkedő színek, mintázatok vagy csiribiri aranykarikák révén szeretné elérni, hanem sokkal inkább visszafogottabb, de már szúrós, metsző formájuk és anyaghasználatuk által is igen csak erős karakterű bőr kiegészítők által. Azoknak, akik a bőrtárgyaim láttán, mintegy saját tükörképükre ismernek bennük, azonosulni tudnak velük.  Katona Kriszta szavait idézve: „Nem egyszerű táskákkal és stílussal van dolgunk: karakteres, erős egyéniségeknek készültek, akik tudják, honnan jöttek és merre mennek.”

A legújabb kollekciódat mi inspirálta?

Évekkel ezelőttre visszanyúló formaterveim. Első kollekciómat a „Sacred Geometry” névvel fémjelzem, ahol négy női táskám kerül platformra. Nagyon fontos tényező számomra, a multifunkcionalitás. Az „Kitin” modellem – akinek az egyik alteregója az „Insectum” – rejtett cipzáros és patenttal ellátott vállpántjának köszönhetően válltáskából hátizsákká alakítható; illetve „Arrogacia” típusom belső zsebe, kivehető és retikülként is viselhető. Így ők transzformálhatóak, kettők az egyben. Szeretek az ilyen dolgokkal játszani.

Hol találhatóak meg a kiegészítőid? Milyen boltokban?

Jelen pillanatban táskáimat egyedi megrendelésre, felkeresésre készítem el. Fontos kihangsúlyoznom, hogy egyedi, kézi munka nyomán megszülető limitált darabokról van szó, de nem zárkózom el design boltban való árusítás elől sem a későbbiekben.

Hazai újdonságom: sodródohány tárcáim megtalálhatóak az Aktrecords-ban és a MÜSZI Kincses Kamra design boltjában.

Mit jelent számodra a divat?

Azt, hogy a szótöve a „díva” az én értelmezésemben, ami egy mesterkélt felvett szerep. Nem foglalkozom a divattal, szerintem a divatot nem követni, hanem teremteni kell, legalább is otthon a tükörbe pillantva, elégedett mosollyal az indulás előtt önmagunk számára, önszórakoztatásból.

Mit gondolsz a magyar divat életről?

Amennyit én érzékelek belőle, sajnos azt látom, hogy a nagy többség az eladhatóság oltárán áldozza fel az alkotást, és szomorú módon legtöbb esetben – tisztelet a kivételnek – homogén, pille könnyű, személyiség nélküli felhozatallal találom magam szemben csalódottan.

Van esetleg kedvenc divatmagazinod, ami mindig szívesen lapozgatsz?

Megfogtál, töredelmesen bevallom sosem olvastam divatmagazinokat. Ha magazin, akkor COLORS magazin.

 

További termékekkel kapcsolatban itt : https://www.facebook.com/pages/Poisonist