1. Home
  2. Art
  3. /
  4. Design
  5. Interjú Visy Dóri ékszertervezővel
Interjú Visy Dóri ékszertervezővel

Interjú Visy Dóri ékszertervezővel

0
0

Egy fiatal tehetséges ötvöst szeretnék nektek bemutatni, aki nem mindennapi ékszereket tervez. Különleges darabok ezek, amik bárkinek a szívét megdobogtatnák.

Vízi Dóri a természetből nyeri az ihletét miközben  figyel arra, hogy a munkái összhangban legyenek azzal.

Az alapanyagok is a természet nyersanyagai, amiket a művész néha szeret érintetlenül hagyni, hogy a természet nyersségét és különlegességét megtartsa. Elsősorban alkalmi ékszerek ezek, amik segítenek az élményt örök pillanattá varázsolni.

 

Mindig is ezt a szakmát akartad választani?

Nem, tudtam, hogy ezt fogom csinálni és igazából nem is tudtam, hogy van-e ehhez tehetségem, mert nem foglalkoztam ilyenekkel.  Rajzoltam festettem, kreatívkodtam én is, mint sokan mások. Az érettségivel jött ez az ötlet.  Ellátogattam a pénzverdébe, és itt első pillanatban megszerettem az egész műhely hangulatát. Debreczenszky István mester  ajánlotta, hogy felvételizzek a Práter utcába, ahová aztán fel is vettek. Nagyon jó hangulata volt az iskolának. Itt el is végeztem két évet. Ez viszont nem is volt egyszerű, mert nagyon korán kellett kelnem és sokat utaznom, de kárpótolt az ottani légkör, és  a mesternek a személyisége, ahogyan a munkájához állt, nagyon szimpatikus volt nekem. Elfeledtette velem a korán kelés nyűgét és iszonyatosan élveztük az ottlétet. Ez után el akartam még valamit végezni, mert itt ugyan tökéletesen elsajátítottuk a technikákat, de picit kötöttek voltak a feladatok adta lehetőségek, kellett még valami kreatív tervezési oldal is. Így jött Firenze, ahol művészeti jellegű képzésen vettem részt. A kettőt össze lehet vonni és akkor alkot igazából egy egészet.
Mi volt a tapasztalatod Firenzében?

 Egész más a mentalitás, mint itthon. A különbség például az, hogy azt a gyűrűt, amit csináltam, még fényképen is félve mutattam meg a szüleimnek annyira merész, kint pedig csak annyit mondanának rá, hogy – aha, aranyos – szóval mások a limitek. Firenze még abban is különbözik, hogy ott sokkal inkább elismert a kortárs művészet, mint itthon. Igaz, hogy itthon is van egy olyan réteg ahol, elismerik, csak sajnos nem annyian.

A külföldi és a magyar trendek között mi a különbség?

Fogalmam sincs, de annyit mondhatok, amennyit láttam. Azaz, hogy szerintem itthon, ha az átlagembert nézzük, akkor nagyon számít, hogy a próbababán mi van rajta, és ha próbababán rajta van az x ruha az y kiegészítővel, akkor azt fogják megvenni. Elég  szűk az a réteg, aki egyedire vágyik. Hozzá kell tenni, hogy minden ékszeremet kézzel csinálom, és mindegyik egyedi darab. Egyetlen egy darab van belőle. Nem fog veled szembe jönni az utcán. Amikor a megrendelő kér egy gyűrűből  hármat, akkor sokszor nem érti meg, hogy abból a gyűrűből nincsen három, mert abból csak az az egy van, ami le van fotózva, vagy ott van éppen. Csinálok hasonlót, de ugyan olyat nem fogok csinálni. Emiatt nehéz is beállítani egy trendet. Az ékszereim általában alkalmi ékszerek, de azért hordhatók. Természetesen van, ami inkább kirakatba készül és van ami eseményre.

Mi volt az első ékszered, amit elkészítettél?

Az egy tanmunka volt, rézből kellett csinálni egy fülbevalót, akkor hihetetlenül nagy munkának tűnt. (mosolyog)

Hol alkotsz?

Van egy kis műhelyen otthon, ahol ki van alakítva egy hivatalos munkarészleg. Egyszer jó lenne, ha boltkapcsolattal rendelkezne, és utcafronttal, de majd…

Milyen korosztályt szólítanak meg a munkáid? Kik viselik az ékszereid?
A vásárlói köröm 25-töl 35ig terjed, általában ők veszik meg azokat a dolgokat, amiket magam tervezek. Ettől függetlenül megrendelésre is dolgozom. Arra azt mondanám, hogy inkább a 35-50 közötti korosztály az, akinek van egy elképzelése és nem találja meg a boltban, és elmondja nekem. Ezt összeegyeztetjük a saját elképzeléseimmel, így ketten kihoznunk valamit, lehetőleg minél jobbat. A tinik nem nagyon vásárolnak, mert ők beérik az egyszerű olcsó bizsukkal, amiket a márkaboltokban megtudnak szerezni, de ezzel nincs is baj, nekem is voltak bizsuim tiniként.  De amikor az embernek benő a feje lágya, akkor már vágyik valami nemesebbre. A ruháimmal is így vagyok. Személy szerint szeretem az ismerős tervezők darabjait hordani. Nem csak azért, mert jóban vagyok vele, hanem mert sokkal jobb, mint ha megvenném a századik ugyan olyat. Inkább megveszem azt, amiből három, vagy egy van összesen, és nem jön szembe velem az utcán.

Hagyományos vagy az extravagáns ékszereket kedvelik jobban?

Szerencsére az extravagánsabbakat. De ezen kívül sok olyan megrendeléseim van, mint a jegygyűrűk, vagy karácsonyi időszakban személyes vonatkozású medál vagy karkötők, amik ugyan nem annyira extravagánsak , de persze ezek is egyedeik lesznek. Még egy jegygyűrűnél is, bele lehet vinni valami kis egyediséget.

Van e esetleg olyan a szakmában, akit példaképnek tekintesz vagy felnézel rá? 

Nem nagyon van példaképem. Igaz, sok mindenkit becsülök és tisztelek. Ha a szakmát nézem, vannak olyan emberek, akikre valamiért felnézek és akiknek  a munkáit imádom és nagyra tartom. Ilyen például Vági Flóra  és Lőrincz Réka, akinek nagyon imádom a munkáit, mert szereti a határokat feszegetni.

Miből szoktál inspirálódni? 

Legtöbb tárgyam mögött van gondolat, és igazából ettől is számít művészetnek, hogy így nem csak  az van, hogy összeraktam három gyöngyszemet, hanem átgondolom.  Mindig van benne valami mögöttes gondolat. Ettől függetlenül, ami inspirál általában, az a természet és a környezet. Nagyon sok ékszeremben fellelhetők naturális elemek.  Nagyon szeretem a telet is, és az is nagyon nagy hatással van rám.

Milyen technikákkal dolgozol?

Az alap fém, amit legjobban használok és szeretek, az az ezüst, de nyilván, ha megrendelés van, aranyból és fehér aranyból is tudok készíteni ékszert. Még egy alapvető kedvenc anyagom az a műgyanta , ezen kívül a másik, amit szeretek, és használok, az a SIBUICSI egy japán ötvözet ami ezüstnek és a réznek az ötvözete és nagyon szép színe van. Nagyon sok olyan természetes anyag van, amit azért szeretek, mert nem tökéletes. A csiszolatlan köveket például nagyon szerem. De a fekete gyöngyöt is nagyon szeretem használni. Az is mindig máshogy néz ki, és annak is gyönyörű színei vannak. Az idei téli kollekcióm fehér korallból készült. Ez három nyakék és egy gyűrű. Nagyon sokan nem is hiszik el, hogy létezik fehér korall, pedig létezik, és nagyon gyönyörű formái is vannak. Azt is pont a különlegessége miatt szeretem használni.

.
Van olyan munkád, ami különösen kedves a számodra?

Van több is, de jelenleg az egyik kedvencem az a százlábúm. Ez egy 7 cm-es százlábú, ami bross, és fehér aranyból vannak a lábai. Összesen 32 pár lába van, a háta SIBUICSi, a hasa ezüstből van, a bross része szintúgy fehér arany, és amikor felveszed, tényleg olyan, mint ha egy százlábú mászna rajtad. Elég merész darab, rengeteget dolgoztam vele.

 

Szoktál-e együtt dolgozni ruhatervezőkkel?

Szoktam, illetve volt már rá példa. Divatbemutatókon volt együtt ékszerem ruhákkal. Jelenleg készül egy diplomamunka, ami félig ruha félig ékszer. Volt még egy kezdeményezés egy orosz divattervezővel, és ehhez meg is valósult a dekadencia kollekcióm, ami szögekből készült.

.
Jelenleg milyen munkákat csinálsz?

Jelenleg a Sí és Snowboard Országos Bajnokság kupáit és díjait készítem. A kupák acélból és fából lesznek. Emellett a nyári kollekció is készül.

.
Mik a terveid a jövőre nézve?

Boltot szeretnék nyitni, de ez még a messzi jövő.