1. Home
  2. Art / Design
  3. Interjú Dévényi Dalmával és Kiss Tiborral, a Je Suis Belle tervezőivel
Interjú Dévényi Dalmával és Kiss Tiborral, a Je Suis Belle tervezőivel

Interjú Dévényi Dalmával és Kiss Tiborral, a Je Suis Belle tervezőivel

0
0

Most a Je Suis Belle tervezőit Dévényi Dalmát és Kiss Tibort mutatjuk be nektek. A fiatal tervezőpáros kiemelkedő munkái egyre nagyobb népszerűségnek örvendhetnek.

A Fashion Awards-on az “Év fiatal tervezője” díjat 2007-ben elnyerték, és tavaly télen a budapesti Fashionweek  keretein belül is láthattuk Dalma és Tibi 2013-as tavaszi/nyári kollekcióját.

.Miért pont ezt a márkanevet választottátok?

Egy párizsi utazás alatt hallottunk egy dalt, aminek a zenéjében volt ez a szókapcsolat: Je Suis Belle – Szép vagyok, ami nagyon megtetszett akkor. Sok ötlet közül ez maradt fenn utoljára és lett a nevünk.
.
Hogyan döntöttétek el, hogy ketten egy márkát indítotok?
.
Mindketten a MOME-n tanultunk és harmadévben kerültünk egy csoportba. Akkor derült ki, hogy jól tudunk együtt dolgozni és elsőként a PEP magazinnak és a The Room magazinnak készítettünk divatanyagokat, majd belevágtunk egy közös kollekcióba. Onnantól kezdve  a mai napig töretlen a kitartásunk egymás mellett.
.
Mikor született meg a márka?
.
2005-ben már megszületett a márkánk. Első kollekciónkat a Retrock Deluxe-ba készítettük. A bolt tulajdonosa kért fel minket,  a megnyitón már a mi ruháinkat is árulni akarta, így belevágtunk a munkába.
.
.
Hogyan jellemeznétek a Je suis belle stílusát?
.
Koncepciónk alappillére – kezdetektől fogva – az együttműködés más művészeti ágakkal, különös tekintettel a képzőművészet területeivel. Intellektuális értékeinknek valljuk a tradicionális technikák és a népművészet kortárs keretbe emelését is.
Múzsánk a világra és önmagára is kíváncsi nő: kreatív és tehetségét bátran felvállaló, szellemes és vagány Hisszük, hogy aki ruháinkat hordja, részesévé válik világunknak, ugyanakkor személyiségével maga is alakítja a márkát. Kollekcióinkat összetett utalás-rendszer mentén alakítjuk: darabjaink mindig reflektálnak az aktuális társadalmi és kulturális változásokra. Az állandó minőséget legfontosabb értékünknek tartjuk; a ruhák mellőzik a felesleges részleteket: lényegretörőek és kommunkiatívak. Filozófiánk, hogy a divat és az öltözködés nem kiváltság, hanem a mindennapi élet alapvető része, a hordhatóság és kényelem mellett az egyediség kialakításának fontos eszközei.
.
Van olyan személy a szakmátokban, akinek a munkásságát nagyra becsülitek?
.
Bárki munkásságát, aki szívvel és becsülettel végzi szakmáját nagyra becsüljük, bármely területen és bárhol a világon.
.
Mit gondoltok, mi a siker titka?
.
Nincs recept, talán ez a titok. Egyéninek kell lenni, rugalmasnak és gyorsnak. Ritkán lehet hátradőlni és megállni, de nem érdemes. Az egyensúlyt azonban érdemes megtartani. Minden húzós periódus után, legyen az egy nap, pár hét vagy egy év, kell a lazítás és az erőgyűjtés.
.
A tervezés folyamata hogyan történik nálatok?
.
Az első pont a koncepció kialakítása és az inspirációk feldolgozása. Ezek után együtt kiválasztjuk az anyagokat, kellékeket és indulhat a tervezés és a darabok kialakítása. Ez párhuzamosan történik, rengeteg egyeztetéssel szakemberekkel és egymással. Papíron és formán egyaránt, párhuzamosan tervezünk.
.
Kik a fő célközönség? Kik számára készülnek a ruhák?
.
Ruháinkat azoknak készítjük, akik szeretnének kitűnni a tömegből és fontos nekik, hogy öltözékükkel intellektusukat kommunikálják. Legyen az bármilyen korosztály, dolgozzon bárhol és éljen bármely kontinensen.
.
Hol találhatjuk meg a ruháitokat?
.
Budapesten Showroomunkban a Ferenciek tere 11. Párisi Udvarban, New Yorban és Ázsiában Hong Kongban, Pekingben, illetve áprilistól webshopunkban.
.
Külföldi piacra is gyártotok?
.
Igen. Néhány kisebb butikban már a kezdetek óta értékesítettünk, számuk folyamatosan változik, de Berlinben, Bécsben, Zürichben, Londonban is árultunk már köszönhetően berlini és new yorki bemutatónknak.
.
.
Mik a hosszú- és rövidtávú terveitek?
..
Rövidtávú terveink között szerepel webshopunk megnyitása és áprilisi bemutatónk lebonyolítása. Hosszú távú céljaink között pedig egy erőteljesebb nemzetközi reprezentáció.
zp8497586rq